БГНЕС По процент на преминали през вируса България е колкото Европа

...
БГНЕС
По процент на преминали през вируса България е колкото Европа
Коментари Харесай

Проф. Константинов: Заразен не значи болен!

 БГНЕС " По % на минали през вируса България е колкото Европа и колкото света, само че по умрели ги водим сред 5:1 и 10:1, а обособени страни и 20:1 ", съобщи пред Българска национална телевизия математикът проф. Михаил Константинов. По думите му в последно време има доста паники, че се е повишила заболеваемостта и смъртността у нас, само че това не е тъкмо по този начин.

" Ако първото полувреме сте водили 10:1 на един тим, а той ви е вкарал след това още един гол и водите съответствие 5:1, какво значи това – отново сте ги били доста, само че не толкоз пагубно. България продължава да е един от отличниците на света ", изясни математикът. Най-големият първенец пък е Китай, който е 10 пъти по-добре от България на глава на популацията.

Проф. Константинов изясни, че при направени 150 000 теста, от тях 120 000 хиляди са били на разнообразни ЕГН-а. Тоест 30 000 са били повторени и би трябвало да се раздели с база 120 000. " Съгласно тази вярна методика инфектираните у нас са към 5% от тестваните ", сподели проф. Константинов. Той акцентира, че инфектиран не значи болен. " Смъртността, в случай че си болен, е относително висока, само че в случай че си инфектиран, е дребна ", сподели още математикът. Общият брой нараства и има едно число дневно. До края на година проф. Константинов чака инфектираните също да бъдат към 5-6%. " Процентът остава същият. Увеличават се тестванията, усилват се установените инфектирани ", сподели той и посочи да не се плашим от огромните бройки, а да забележим какъв брой са инфектираните и умрелите на един човек, на хиляда души. ", изясни той.

У нас и по света броят на инфектираните пораства, до момента в който броят на умрелите понижава, сподели още математикът. " В Европа най-високата смъртност преди месец беше към 5000 души, в последно време умират по 300. Смъртността е паднала 16 пъти дневно. Това е явно намаляване ", уточни проф. Константинов. По думите му пандемията минава в нова фаза. " Все повече и повече се разболяваме и все по-малко и по-малко умираме. Свикнахме с вируса ", съобщи той.

Проф. Константинов изясни, че всеки може да влезе се електронния си автограф  в осведомителни портал с данни за заболелите и да вкара подправени данни, само че това става очевидно незабавно по-късно. " В България има няколкостотин организации и няколко хиляди души, които могат да вкарват данни в осведомителни портал и всеки от тях се разпознава с електронен автограф и е ясно кой какво вкарва. Ако някой вкара остарели или неточни данни, това мъчно може да се проконтролира ", съобщи проф. Константинов и акцентира, че никой не може да промени общата численост. Той напомни случая с 12-те смътни случаи, които бяха забравени. Това не е неточност на система, а подадените данни не са били правилни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР