БГНЕС Не може да не се уважават протестите, тъй като те

...
БГНЕС
Не може да не се уважават протестите, тъй като те
Коментари Харесай

Антон Дончев: Българският народ за първи път се отърва от страха си

 БГНЕС " Не може да не се почитат митингите, защото те са израз на нещо доста значимо – българският народ за първи път се отърва от страха си “. Това съобщи огромният български публицист акад. Антон Дончев пред БГНЕС.

Според създателя на " Време разделно “ днешните хора по площадите имат и демонстрират храброст. Той счита, че политиците се бавят с взимането на решения. 

" Нашите генерации са израсвали постоянно с облак на хоризонта, постоянно очакваш да те завали дъжд. Това са първите хора, които споделят: " Нека си вали, аз ще изляза на улицата “. Това е първата стъпка към това да се направи нация “, изрази се метафорично писателят.

" Не сме добре с мисленето. Това, което вижда обществото, за жалост не е една стройна система. Ние към момента не сме се научили за ходовете на фигурите – по какъв начин се мести конят, по какъв начин се мести царицата, до къде вървят пешките. Ние се нуждаем от една обикновена нравственос, по какъв начин се местят фигурите на дъската. Това, което става, просто не е разумно. Част от ситуацията е неуместно. При това състояние не знаеш по кое време стъпваш на бито поле “, сподели още той.

Днешната обстановка в страната и разделянето в обществото той разяснява със остаряла мъдрост, изписана на вътрешната страна на гривната на ал-Рашид, направена му от мъдреците: " И това ще мине “.

За днешното време обаче 90-годишният създател не се наема да напише разказ и пожела това на по-младите му сътрудници, а за съвет им насочи само да бъдат почтени и обективни.

" Главното е братството сред хората “, съобщи писателят.

Днес с креативна вечер вицепрезидентът, политици, духовници и създатели в доста сфери на изкуството – писатели, музиканти и доста други, отбелязаха юбилея на живия класик на българската литература.

" Следовник на духа на Иван Вазов “, назова го поетът и издател Иван Гранитски.

Почетният плакет на Народното събрание бе връчен на Антон Дончев от ръководителя на Комисията по просвета и медии Вежди Рашидов. Авторът на " Време разделно “ пък акцентира, че братството сред хората е най-голямото обръщение, което от самото начало се е опитвал да изпраща на своите читатели.

" Това е единственото нещо, което сега може да ни събира дружно. Това е завет, който поколението, родило Антон Дончев, ни е оставил – единение със съединени сили. Без да желае човек си задава въпроса: " Какво направихме? Нищо не сме трансформирали, стоим си към момента по този начин разграничени. Слава Богу, че има подобен човек като акад. Дончев. Слава Богу, че има благословението да доживее до тези дни, да ни вълнува и да ни дава образец за това “, сподели пред БГНЕС във връзка юбилея на писателя шефът на Народния спектакъл “Иван Вазов " Мариус Донкин.

С всепризнатия си книжовен гений и просветителската мъдрост акад. Дончев се подрежда измежду най-уважаваните модерни създатели и учители по родолюбие.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР