БГНЕС Имам надежда и очакване, координирано, съобразено със спецификата на всяка

...
БГНЕС
Имам надежда и очакване, координирано, съобразено със спецификата на всяка
Коментари Харесай

Захариева: Очаква се от 15 юни възстановяване на движението до ЕС и съседните държави

 БГНЕС " Имам вяра и очакване, координирано, съобразено със спецификата на всяка една от страните, от 15 юни да се възвърне естественото придвижване в границите на Европейския съюз и със прилежащи страни, които са със подобен епидемиологичен риск. Това е доста значимо! В последна сметка не целим завръщане на обстановката от преди позитивните данни за понижаване на броя на инфектираните ".

Това съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева в отговор на въпрос дали се чака унищожаване на карантината за български туристи, пътуващи до Турция, Северна Македония и Албания, каквото към този момент се случи за други 4 страни на Балканите.

" Дори и да се възвърне и облекчи напредването, всичко това ще става със съблюдаване на обществена отдалеченост, условия в самолетите, хотелите и всички условия, които всяка страна ще резервира съвсем през цялото лято ", акцентира Захариева.

Тя акцентира, че външно министерство резервира рекомендацията си към българските жители да пътуват единствено в краен случай.

" Европа към този момент не е в центъра на рецесията, както беше преди към 3 седмици. Сега има континенти, които са доста по-тежко наранени. Неслучайно Европейската комисия излезе с 4 връзки, с рекомендации към страните-членки за поетапно възобновяване и излизане от тежките ограничения, които всяка страна взе. Една от задачите е възобновяване на свободния общ пазар – едно от най-важните постижения н Европейския съюз, само че това би трябвало да става гладко, отговорно и при обмислен риск. Ще напомня, че по самодейност на българския министър председател започнахме диалози със подобен епидемиологичен риск – Гърция, Румъния, Сърбия. Имаме си подобен четиристранен формат, това беше повода. Наблюдаваме деликатно процесите. С Република Северна Македония, за пограничните служащи, също сме в контакт ", изясни още Захариева.

Във връзка с проекта на Европейски Съюз за превъзмогване на икономическите последствия от рецесията с COVID-19, външният министър разяснява: " План за възобновяване е необходим допустимо най-скоро. Не са загадка разногласията сред тези, които желаят повече грантове и заеми. Очакваме предлагането на Комисията. За нас е значимо да има еднакъв достъп до всички страни и критерият да не е единствено броят на инфектираните и умрелите, тъй като, в последна сметка, всички стопански системи пострадаха, завърършва тя, представена от " БГНЕС ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР