БГНЕС Човечеството за първи път се сблъска с една епидемия, провокирана

...
БГНЕС
Човечеството за първи път се сблъска с една епидемия, провокирана
Коментари Харесай

Социолог: Никой нямаше да забележи коронавируса преди 100 години

 БГНЕС " Човечеството за първи път се сблъска с една зараза, предизвикана от биологическия сътрудник, какъвто е коронавирусът, само че доста бързо се трансформира в обществена зараза. Това сподели едно уязвимо място на това световно общество, което изградихме. Биологичното е единствено забележимата част на айсберга. Далеч по-същественото измерение е общественото. Този вирус се социализира ". Това сподели пред БНР социологът Живко Георгиев в коментар на изводите от полемиката за обществените и икономическите измерения на рецесията Covid-19, която беше проведена от президента Румен Радев.

В предаването " Неделя 150 " Георгиев съобщи, че с помощта на новите технологии и международната мобилност този вирус е придобил към този момент повече качества на социологически феномен, в сравнение с естествен:

" Ако той беше се случил преди 100 години, човечеството нямаше да го забележи. Нямаше да разгърне този мащаб и да направи кариерата на международна мега звезда, а най-вече щеше да стане недодялан феномен някъде там - в Китай ". Той изясни, че в тези времена не ги е имало модерните болести на човечеството - диабет, онкологични болести, сърдечни, които вършат днешните хора уязвими за този вирус, и той е щял да бъде незабележи.

" Човечеството усили неговия резултат в настоящия етап на своето развиване и това трансформира ковид в проблем ", добави той.

Живко Георгиев изрази противоречие с изказванията, че вирусът на е рисков и не съществува: " Съвременното общество го трансформира в обществен феномен, който е демонски действителен, и не би трябвало да се подценява. По-важни станаха обществените затруднения от неговото влияние ".

" Добрата вест е, че хората не имат вяра на положителни вести. Новите медии направиха по този начин, че единствено неприятните вести са вести ", разяснява още социологът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР