БФС, министърът на спорта Красен Кралев и Поморие станаха поредните

...
БФС, министърът на спорта Красен Кралев и Поморие станаха поредните
Коментари Харесай

БФС, Красен Кралев и Поморие се поклониха пред паметта на Иван Вуцов

БФС, министърът на спорта Красен Кралев и Поморие станаха следващите хора и институции, които изрекоха съболезнования във връзка кончината на огромния футболист и треньор на Левски и България Иван Вуцов.

“Българският футболен съюз показва най-искрените си съболезнования към роднините и околните на популярния български футболист, треньор и футболен деятел Иван Вуцов, който ни напусна на 79-годишна възраст. Бившият състезател и селекционер на националния ни тим вечно ще остане в историята като една от най-фундаменталните персони за българския футбол.
Легендарният бранител е роден на 14 декември 1939 година в Габрово, а дейната си спортна кариера започва в пловдивския Ботев. През 1960-а минава в Левски, където в границите на девет години записва 214 мача за състезание. В последните си две години като професионален футболист играе за Академик (София).

За националния тим има 24 мача, участник на международното състезание в Англия през 1966 година

Треньорската му кариера стартира в Левски (София), където се задържа сред 1975-а и 1980-а, с едногодишно спиране (1976/77). През сезон 1981/82 е отпред на Спартак (Варна), след което е назначен за селекционер на националния тим. С Вуцов отпред трикольорите се класират на мондиала в Мексико през 1986-а и за пръв път в историята на българския футбол минават груповата фаза на международно състезание. След шампионата наставникът поема Спартак (Плевен), а през 1987-а води югославския гранд Хайдук (Сплит). По-късно работи в Славия, Арис (Солун, Гърция), още веднъж Левски и Локомотив (Пловдив), а в интервала 1989-1991 за повторно е старши треньор на мъжкия народен отбор.
След края на треньорската си кариера Вуцов дълги години заема високи административни позиции в Българския футболен съюз.

Поклон пред паметта на огромния Иван Вуцов!”, написа уеб сайтът на БФС.

“ДО СЕМЕЙСТВОТО И БЛИЗКИТЕ
НА ИВАН ВУЦОВ

ОПЕЧАЛЕНО СЕМЕЙСТВО,

С надълбоко огорчение научих за кончината на Иван Вуцов. Приемете моите най-искрени съболезнования!

Напусна ни един заслужен човек, който напълно посвети живота си на спорта. През цялата си кариера той работи с голяма сила за развиването на футбола в България – първо като футболист, а по-късно като треньор и началник. Почитателите на най-популярната игра още помнят изявите му с националната фланелка и с тима на „ Левски “, а незабравим миг за „ сините “ почитатели ще остане достигането на водения от него отбор до ¼ край в шампионата за купата на УЕФА, елиминирайки митичния „ Аякс “ през 1976. Като треньор на националния тим пък ни класира за Световното състезание в Мексико през 1986 година

Загубата на такива персони провокира болежка у всички, които обичат спорта!

Поклон пред светлата му памет!”, оповестиха от пресцентъра на министерството на спорта.

“ПОЧИНА ЕДНА ЛЕГЕНДА

Ръководството на ОФК „ Поморие “ и кметът на града Иван Алексиев изричат най-искрени съболезнования на околните на една от легендите на българския футбол – Иван Вуцов.

Отиде си една от най-значимите персони във футбола ни, дал доста на България като играч и треньор на ПФК „ Левски “ и Националния тим на България.

Вечна му памет!!!”, се споделя в послание на втородивизионния Поморие.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР