БФБ ще подкрепи инициативата на Централен депозитар еднократното прехвърляне на

...
БФБ ще подкрепи инициативата на Централен депозитар еднократното прехвърляне на
Коментари Харесай

Собствениците на спящи акции от масовата приватизация ще могат да получават дивиденти

БФБ ще поддържа самодейността на Централен депозитар еднократното прекачване на такива акции да става гратис за притежателите им

Българска фондова борса (БФБ) поддържа изцяло оповестената от Министерството на финансите идея за персоналните сметки на физически и юридически лица, водени от " Централен Депозитар " АД в Регистър А (т.н. " спящи ” акции) и заложените в нея ограничения, се споделя в позицията оповестена през днешния ден от институцията.
БФБ е подготвена да поддържа всяко градивно решение на въпроса със " спящите " акции, както и да взе участие в полемики и експертни разисквания, тъй че да бъде открито съответно и задоволително решение, се твърди още в позицията. БФБ напомня, че преди повече от две години с приемането на Стратегията за развиване на финансовия пазар от над 15 организации е реализирано кардинално единодушие за активизиране на акциите, добити вследствие на всеобщата приватизация, намиращи се в " спящи " (неактивни сметки). От институцията не смятат за градивен метода на тези организации, които в този момент отхвърлят предложенията в Концепцията без да оферират допустимо различно решение.

Сред най-важните позитивни резултати, които чака БФБ след утвърждението на ограниченията от концепцията са: по-голяма ангажираност на миноритарните акционери в обществените компании, както и на мениджмънта на фирмите към тези акционери, и най-много действителна опция на огромна част от миноритарните акционери да получават разпределяните от фирмите дивиденти.

БФБ приканва още веднъж всички заинтригувани страни за осъществяване на градивен разговор в търсенето на решение на разпознатите от препоръчаната Концепция проблеми, защото смята че отлагането му би довело до задълбочаване на проблемите и увеличение броя на лицата, които действително не упражняват правата си като акционери в съответните компании.
В израз на волята си за намиране на задоволително решение на въпроса със " спящите " акции, БФБ декларира, че ще поддържа самодейността на Централен депозитар еднократното прекачване на такива акции да става гратис за притежателите им.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР