Безвъзмездно финансово подпомагане за близо 16 милиона лева предстои да

...
Безвъзмездно финансово подпомагане за близо 16 милиона лева предстои да
Коментари Харесай

Строят нова детска градина с европари

Безвъзмездно финансово подкрепяне за близо 16 милиона лв. следва да получи Община Пловдив по план „ Образователна инфраструктура” – създаване и възобновяване на учебни заведения, детски градини и ясли в града по ос 1 „ Устойчиво и интегрирано градско развиване “ на Оперативна стратегия „ Региони в растеж” 2014-2020.

Средствата са предопределени за създаване на нова детска градина на ул. „ Богомил”, главен ремонт и реорганизация, внедряване на ограничения за енергийна успеваемост, облагородяване на дворни пространства, създаване на спортни площадки и уреди. Различните ограничения засягат СУ „ Любен Каравелов”, ДГ „ Снежанка”, ДЯ „ Детски смях”, ДГ „ Перуника”.
По предпочитана ос 3 „ Регионална просветителна инфраструктура “ Община Пловдив извършва план " Модернизация на инфраструктурата и възстановяване качеството на просветителната среда в Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии / ПГХТТ /” на стойност 1 399 985,87 лв.. По тази ос планове имат Аграрният университет и Университетът по хранителни технологии в Пловдив.

В цялата страна близо 624 млн. лева са планувани в Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 – 2020 година за рехабилитация на материално-техническата база на просветителната инфраструктура. Това разгласи през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков в Гранитната зала на Министерски съвет. В наличието на министър-председателя Бойко Борисов, министър Нанков показа плануваните вложения по програмата. На събитието участваха министрите на образованието и науката Красимир Вълчев и на младежта и спорта Красен Кралев, чиито ведомства също се бенефициенти по Оперативна програма “Регионално развитие” за просветителна инфраструктура, кметове, ректори и шефове на учебни заведения.

„ Радостно за Пловдив е реализирането на тези планове, които основават по-добри условия за учене. Освен това те способстват за усилване на научната активност в университетите, а в ПГХТТ се закупува и ново съоръжение. Една от задачите ни е да създадем професионалните гимназии привлекателни за децата”, съобщи кметът инж. Иван Тотев.
160 млн. лева ще бъдат вложени в модернизирането на професионални образователни заведения в страната, а над 45 млн. лева - в развиването на спортна база. В обсега на програмата попадат 416 образователни заведения, в това число 13 висши. От рехабилитираните детски градини, съществени и междинни учебни заведения и университети ще се възползват общо 255 269 деца и младежи. За всяко от тези български деца ще бъдат вложени приблизително по 2444 лева по линия на европейската взаимност за рехабилитация на просветителната инфраструктура от детската градина, през учебното заведение, до университета, означи районният министър.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР