Безвъзмездната сума за една компания ще е между 3 хил.

...
Безвъзмездната сума за една компания ще е между 3 хил.
Коментари Харесай

Надпреварата за фирмените грантове започва в понеделник и ще приключи веднага

Безвъзмездната сума за една компания ще е сред 3 хиляди и 10 хиляди лв.

© Надежда Чипева Първата и към този момент единствена процедурата за даването на безплатна помощ за микро- и дребните компании в отговор на подбудената от ковид рецесия ще бъде отворена на 11 май . Става дума за общо 173 млн. лева от бюджета на оперативна стратегия " Конкурентоспособност ", които ще бъдат налични за компании от всички браншове на стопанска система (с изключение на тези от селското стопанство), които са записали спад от най-малко 20% в оборота за април 2020 година по отношение на приблизително месечния оборот за 2019 година

Кандидатстването ще се прави напълно електронно посредством системата ИСУН 2020 и при оптимално облекчена административна процедура. Ще бъде належащо само попълването на съществени данни, размер на желаното финансиране, както и фирмената банкова сметка. Всички данни единствено ще се заявяват, а инспекции ще се правят по длъжностен път.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Важният миг тук е, че класирането ще се прави по реда на тяхното постъпване , до привършване на финансовия запас по процедурата. Очакванията са да бъдат подкрепени към 35 хиляди компании, като е допустимо още в границите на първия ден да бъдат подадени повече заявки. Това значи, че единствено най-подготвените претенденти ще имат късмет да получат поддръжка, макар че публично срокът за кандидатстване е до 30 дни след старта на процедурата.

Малкият бизнес чака точно тази скица за подкрепяне, защото е с необятен обсег, облекчена процедура и най-много безплатни средства. Минимален размер на декларираната безплатна финансова помощ от дадена компания е 3000 лв., а оптималният - 10 000 лв.. Грантът не може да надвишава или да е по-малко от 10% от чистите доходи от продажби за 2019 година, което значи че ще могат да кандидатства компании с най-малък годишен оборот 30 хиляди лева А тези с над 100 хиляди ще получат най-много 10 хиляди лева помощ. Задължително условие е юридическите лица или еднолични търговци да са с личен състав до 50 души .

Допустимите разноски , за които ще може да се употребяват грантовете, са за: първични материали, материали и консумативи; за външни услуги (вкл. режийни разходи); за личния състав (вкл. разноски за хонорари и разноските за осигурителните и здравни вноски за сметка на работодателя, само че като се изключи чиновници, за които се употребява мярката 60/40).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР