Безценна етиопска корона от 18 век скоро ще бъде върната

...
Безценна етиопска корона от 18 век скоро ще бъде върната
Коментари Харесай

Появи се безценна етиопска корона, укривана 21 години

Безценна етиопска корона от 18 век скоро ще бъде върната в Адис Абеба, откакто беше укривана от някогашен емигрант 21 години, съобщи Франс прес.

Историята на скъпия артефакт е почтена за полицейски разказ. На позлатената корона са изобразени Исус Христос и неговите апостоли. Тя внезапно се появи на бял свят, откакто дълги години беше укривана в дребен апартамент в холандския град Ротердам.

Етиопският емигрант Сирак Асфав, придобил холандско поданство, сподели скъпата движимост на локалния арт специалист Артур Бранд. Той е експерт по търсене на откраднати художествени творби. Бранд незабавно откри високата културна стойност на короната и съобщи, че в скоро време тя ще бъде предадена на етиопските управляващи.

Сирак Асфав напуснал Етиопия през 70-те години на предишния век по време на " аления гнет ". Той се открил в Холандия и подслонявал свои сънародници, избягали от диктатурата. През април 1998 година инцидентно разкрил короната в куфара на един от посетителите си.

" Казах си - артефактът е бил откраднат и не би трябвало да се намира тук. Той принадлежи на Етиопия и един ден ще бъде върнат в родината си! ", изясни Асфав.

Той укривал скъпата движимост на скрито място в жилището си 21 години, защото не смеел да я върне в Етиопия заради нестабилното състояние в страната. Едва след идването на власт предходната година на премиера Абий Ахмед, Асфав решил, че короната може още веднъж да се върне на управляващите в Адис Абеба, без да бъде открадната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР