Безценен филателен куриоз, поставен в бронирана витрина, посрещна първите посетители

...
Безценен филателен куриоз, поставен в бронирана витрина, посрещна първите посетители
Коментари Харесай

Бронирана витрина пази филателен куриоз в Пловив СНИМКИ

Безценен филателен куриоз, подложен в бронирана витрина, посрещна първите гости на ревюто на колекционерите „ Булколекто 2018 “. То бе намерено на 19 октомври в Международен панаир Пловдив.

Карето от марки е изключителна необичайност, по тази причина специалистите не могат да дадат оценка за цената му. Това е така наречен „ Обърнат декор ” на марката 5 ст. „ Царска поща ” от 1881 година При изработването й в печатницата в Санкт Петербург един лист е подаден назад при отпечатването на фона и изображението на лъвчето е обърнато по отношение на белия релеф. Карето е само по рода си, откъснато от дефектния лист, настояват от Съюза на българските филателисти (СБФ), който е съорганизатор на проявата.

Най-атрактивната част от „ Булколекто 2018 “ е Националната филателна галерия, която е три пъти по-голяма от миналогодишната. На 160 пана са ситуирани 55 сбирки с най-успешните български филателни експонати. Впечатляващи са сбирките „ Източна Румелия и Южна България ” на ръководителя на СБФ Спас Панчев, „ Селската поща в България (1889-1957) ” на Орлин Тодоров и „ История на пощите в България (1879-1901) “ на Деян Николовски. Тук може да се види и любопитният клас „ Картофилия ” с сбирките от илюстровани картички.

Тази грандиозна експозиция е предвестител на доста по-мащабната галерия „ Пловдив 2019 – Европейска столица на културата “, в която ще бъдат събрани бисери на филателията от целия континент, посочи при откриването на проявата Спас Панчев. Той заяви, че градът ще бъде хазаин и на международен конгрес през 2010 година.

На „ Булколекто “ феновете имат късмет да се снабдят с нови издания в лимитирани тиражи, за които експерти настояват, че в близко бъдеще ще костват десетократно повече. След откриването беше валидиран блокът от 4 марки „ Фауна - изчезнали типове животни ”. С определената тематика подчертаваме на казуса за опазването на природата, като съхраняваме парченца от нея посредством изкуството на филателната миниатюра, съобщи Димитър Геновски, заместник-министър на превоза, осведомителните технологии и известията.

През идващите дни ще бъдат пуснати в приложимост „ Нестинарство “ и „ Бележити създатели – Тинторето, Шарл Гуно, Майн Рид, Ингмар Бергман ”. За задачата е открита специфична пощенска станция. Там се показват и услугите на компания „ Български пощи “, която има мощно наличие на „ Булколекто “.

Извън филателния бранш, посетителите могат да прегледат нумизматични и антикварни сбирки, да създадат вложения в предмети, чиято стойност нараства с годините. Показват се сбирки с друг фокус, съхранили почерка на доста създатели и духа на разнообразни столетия, под мотото на ревюто „ Колекционерството – занимание, просвета, вложения “, разяснява доктор Иван Соколов, основен шеф на Международен панаир Пловдив.

Щандовете на колекционерите са ситуирани в палата 7 и ще останат там до 21 октомври. Паралелно се организират: Международна галерия „ Медикус, Денто, Галения ” (до 20 октомври), Специализирана галерия „ Цветна есен “ (до 21 октомври), интернационална киноложка галерия с финали за Световната купа (20-21 октомври). Билетът за всички прояви коства 4 лв., като за възпитаници, пенсионери и инвалиди цената е два лев. Експозициите са отворени от 9 до 18 ч., а в последния ден – до 16 часа. Наред с тях в Панаира гостува ревю на американски коли и мотоциклети на 20 и 21 октомври, а Световното състезание по савате продължава до 20 октомври.

Снимки Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР