Безсрочен протест с искане за оставката на здравния министър Кирил

...
Безсрочен протест с искане за оставката на здравния министър Кирил
Коментари Харесай

Оставката на Ананиев искат от Асоциация Пулмонална хипертония

Безсрочен митинг с искане за оставката на здравния министър Кирил Ананиев оповестиха от Асоциация " Пулмонална хипертония ". Те са изпратили писмо с настояванията си до медиите, до министър-председателя, до ръководителя на Народното събрание, до омбусмана и до здравния министър.
Още през юли месец ръководителят на сдружението Тодор Мангъров сложи ултиматум на Кирил Ананиев да подаде оставка, в случай че не бъде направена Национална стратегия за поощряване на донорството и трансплантациите. Тогава те оповестиха, че приготвят неопределен митинг. Мотивите на асоциацията са, че към този момент повече от две години неналичието на белодробни трансплантации убива български пациенти.
Две години и четири месеца след приключването на контракта за белодробни трансплантации с Университетска болница Виена, в България към момента няма нито един българин включен в европейска листа на чакащи за тази операция; няма настояща Национална програма; няма подготвен медицински екип от експерти за сполучлива белодробна трансплантация, се споделя в писмото на асоциацията.
Преди към два месеца бе извъришена белодробна трансплантация на млада жена, само че това се случи безусловно по случайност, а чакащите след нея българи още веднъж нямат късмет. От клиниката във Виена отхвърлят да ги одобряват с обяснението, че нямат потенциал. Едно от отговорностите на България по стратегия за трансплантации, е да обезпечи избран брой органи. Нивата на донорство в страната ни обаче са достигнали сериозно ниски равнища. Това важи и за направените трансплантации.
Няма нито една проведена и обезпечена от Министерство на здравеопазването акция за разпространение на донорството, показват от организацията. Припомняме че още, че единственият късмет за доста от чакащите е емиграция. Четирима пациенти към този момент са в чужбина с вярата, че там ще бъдат избавени. От асоциацията знаят за още четири такива случая - на хора, които са в процедура по промяна поданство, с цел да получат права в друга страна.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР