Безспорно темата на последните дни са протестите в цяла България.

...
Безспорно темата на последните дни са протестите в цяла България.
Коментари Харесай

Разказ от Перник за протеста в София – дотук с моркова

Безспорно тематиката на последните дни са митингите в цяла България. Те са неповторими по своя темперамент, тъй като не са обединени от една твърда идея. На дневен ред е неприятният стандарт на живот, само че това не е единствената причина, заради която хора от разнообразни градове почнаха да излизат на улицата и да блокират огромни пътни артерии. Другите по-известни аргументи са следните – скъпите горива, готвеното повдигане на цената на „ Гражданска отговорност “, по-високите налози за по-старите коли. Протести имаше и по чисто районни проблеми – да вземем за пример в Русе стачкуваха против мръсния въздух.
Едни от най-силните изяви на митинг пристигнаха от Перник. Неколкократно перничани блокираха пътен възел „ Даскалово “, а в неделя (18 ноември) взеха решение да дойдат в София и да покажат на жълтите павета, че по този начин повече не може. Оказа се обаче, че едно е в Перник, а напълно друго – в столицата.
В персоналния си профил във Фейсбук обаче Валентин Пешев – един от уредниците на митинга на перничани, разказа какво тъкмо се е случило. Пешев е много картинен и споделя, че е синхронизирал всичко на думи с полицията – че от Перник ще тръгнат две групи протестиращи към София, че едната ще потегли в 12:00 часа, а втората – в 16:15 часа, че ще има даже „ пилотна кола “, която да води перничани.

Проблемите обаче не закъсняват в София. По думите на Пешев, до такава степен било с „ моркова “. Последвала „ тоягата “, нагледно се показва Пешев. Ето и какво споделя той:
" Малко откакто тръгнахме към пл. „ Народно заседание “, стартира втората част...тази с " тоягата ". Първо ни спря голяма група от служители на реда и жандармерия. Започнаха с провокации -първо се заядоха с момче от групата за какво си е вдигнал качулката на суичъра. Момчето отговори, че му е студено. Обявиха го за гамен и взеха решение да го арестуват (натикаха го в един микробус). Логично се развикахме и едно младо момиче сподели: " Ебаси работата ". Същият офицер се обърна към другите служители на реда до микробуса и извика: " Елате я арестувайте.. ТАЯ ни псува ". Трима офицери разбутаха хората и застанаха пред безмълвното момиче. Приятелят ѝ я прегърна още по мощно. Ние се развикахме и те отстъпиха. През това време млад мъж с дете се изсмя на протичащото се. Един " озверял " офицер незабавно го сряза: " Какво ни се хилиш, БЕ ". Аз го попитах: " От по кое време ни забранявате да се смеем? " Казах му, че се смее на детето си (силно уплашено). Другият заяждащ се офицер ми сподели: " Я, ти БЕ, щом си уредник, дай си персоналната карта ". Попитах за какво и жестоко ми беше отговорено: " Сега ще видиш за какво ".

Излязоха с номера, че нямаме право да протестираме. Цитирах им горното съобщение и това че е до 22:00 часа. Тогава ми се изсмяха и споделиха: " Росен преди половин час приключи митинга ". Звъннах на Росен Миленов (бел. ред. - уредника на един от декларираните за неделя митинги, който е известно лице около такива мероприятия - научете повече за него ТУК) и го попитах за какво е прекратил митинга, откакто сутринта ми сподели, че ни чака Перничани към 18:00часа, когато стартира кулминационната точка на митинга, сред 18 и 19:00 часа. Отговорът беше удивителен: " Еми..мокър съм до кости и по тази причина ". Попитах го непосредствено - не усеща ли, че излъга перничани и пловдивчани? Последва безмълвие. Пловдивчани също се изненадаха от чутото.

Заедно с нас потегли и тяхната група, които на първо време създали обиколка по " позволения маршрут " На цялата група от към 500 души беше казано да отиваме към Българска народна банка, където има протестиращи. Групата потегли, а мене ми взеха персоналната карта и стартира дрънканица - " Сега ще ти съставим акт ", " Сега ще видиш.. " и така нататък Това продължи половин час. Когато отидох до групата, какво видях - група от към 700-800 протестиращи и против тях 200-300 служители на реда с палки в ръце и още идващи жандармеристи. На виковете " оставка ", " мафия " - отговорът беше " стесняващ се кордон " с излаз единствено към пл. „ Александър Невски “. " Изтласкаха " ни и...обратно по колите. Отново ескортираща кола и по този начин до " Черния кос ".

Там продължи гаврата с нас. Първо отбиха първите десетина коли. На всяка кола се " нахвърлиха " по трима-четирима служители на реда. Викове - " инспекция, никой да не слиза от колите, водачите всички документи, а пасажерите персонални карти “. Започна тараш по багажниците. На въпрос: " Защо вършиме това, като виждате ескортираща кола? ", последва отговор: " Ти трай там. Проверка по Закона за придвижване по пътищата ". На пет минути пускаха по кола. Има коли, които са проверявани по три пъти. Накрая като похлупак още веднъж масирано наличие на жандармерия на възела на автомагистрала Люлин...да не я блокираме. Днес видях повече служители на реда от протестиращи. На всяка крачка не служител на реда, а цяла дузина. И не сме били полицейска страна! "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР