Безспорно най-яркият белег за прогреса на едно общество е четенето

...
Безспорно най-яркият белег за прогреса на едно общество е четенето
Коментари Харесай

Електронната или класическата книга

Безспорно най-яркият белег за напредъка на едно общество е четенето на книги, тъй като то води до по-големите и пъстри: светоглед, независимост, просвета, обучение и по-добро бъдеще. Станалият известен през последното десетилетие въпрос: „ Уби ли мишката книжката? “ добива нов смисъл и тълкувание – през днешния ден по-скоро се питаме дали електронната книга умъртви класическата. Ако съпоставим функционалностите, практичността и цената на двете, ще установим, че всяка има своите преимущества и дефекти. Във война ли са те?

Приликите и разликите сред електронната и печатната книга:

Основната и най-голяма аналогия сред класическия и новаторския вид е общото наличие, с което се изчерпват сходните черти сред печатната и електронната книга.

Материалният притежател – тук е разковничето в главната им разлика. Е-книгата може да бъде съхранявана върху разнообразни устройства: читател за книги, настолен компютър, преносим компютър, таблет и даже мобилен телефон. Именно носителят разделя читателите на два лагера. В първия - феновете на удобствата, които дават новите технологии, са очаровани от е-книгата. Във втория - последователите на класиката не са склонни да се разделят с аромата на хартия и физическия контакт със страниците на четивото.

Докато при книгата на книжен формат авторските права са декларирани и написани в Закона за авторското право, същите за е-книгите не са изцяло уредени. Въпреки че по-голямата част от е-книгите имат цифрова отбрана и ключове, те са по-честата жертва на пиратство и нарушение на авторски права. Промени в закона предстоят и ще са факт в близка или по-далечна вероятност. Но съществува по-сериозен проблем и за двете разновидности на книгата – „ нехигиеничното “ отношение на част от обществото към кое да е изкуство или артикул, предстоящ на авторски права.

Предимства и дефекти на е-книгата:

По-евтина е, а от време на време даже безвъзмездна. Веднъж закупен четецът, главният разход, електронните книги са по-евтини от книжните. При електронната книга отпадат разноските за щемпел, дизайн на корица, пакетиране, превоз и така нататък, което оказва въздействие върху образуването на цената за крайния консуматор. А някои заглавия са налични в мрежата и могат да се изтеглят изцяло гратис.

По-практична. Заема по-малко място вкъщи или в куфара. Теглото й съвсем не се усеща. Разликата е фрапантна, когато се разхождаме с 500-700 страници през рамо и когато се разхождаме с устройство в пъти по-леко, побиращо същия и доста по-голям размер текстово наличие в дамската чанта с лекост. Не се захабява, не събира доста прахуляк, не могат да се скъсат или увредят избрани страници от нея. Ако изрично не ни допадне – просто я изтриваме, без непотребни алтернативи и блуждаене в кой долап да й търсим място.

Персоналност. Това е точно опцията да приспособим наличието съгласно желанията си – контролиране размера на шрифта и контрастност на екрана. Да не забравяме и удобството от опцията за четене в тъмни пространства без електричество.

Добра вест за начинаещи писатели. Предоставя опция за прескачане на бариерата при нахлуване на пазара. Разходите за издание на електронна книга са оскъдни по отношение на същите за печатна. Всъщност главният разход е този на време. Дори няма потребност от издател.

При класическата книга бележките под линия и поясненията на непознати термини и чуждици са в края на страницата и съдържат това, което редакторът или създателят са решили да бъде обяснено. При е-книгата се следи съществуването на хипертекст – избрана дума или израз е директна отпратка към пояснението, което постоянно е текст, самостоятелен от издателя и създателя на книгата. Хипертекстът е емфатичен или е с друг цвят или шрифт и с едно допиране ни препраща непосредствено към съответните дума/израз или даже към друга е-книга или речник. По този метод се заобикаля лутането в терсене на речници, книги, енциклопедии, ровенето в интернет или разхождането до книжарница или библиотека. Безспорно преимущество, което икономисва доста от това, което все по-често не доближава – време.

Все още не е основан обединен формат на файловете при е-книгите. Различните компании оферират на пазара е-книги, които не могат да бъдат разчетени от всяко устройство и програмен продукт. Безспорно стеснение.

Липса на опция за органично взаимоотношение на книгата с читателя – разлистване, допиране, миризма, оставяне на бележки сред страниците. Опцията за увещание до коя страница сме стигнали не може да размени симпатичния книгоразделител.

Четенето от електронна книга усилва риска от сухота и зачервяване на очите. Изключение вършат специфичните е-четци, чиито екрани са предопределени да бъдат щадящи към зрението – не излъчват лична светлина, уморяваща очите и липсва отражение, затрудняващо процеса на четене.

Дългосрочната наклонност при цените на четците за е-книги е да вървят надолу. Но по отношение на виталния стандарт в нашата страна, те към момента са относително високи. Но в случай че прибавим опцията за разсрочено заплащане, този минус не наподобява толкоз сериозен.

Предимства и дефекти на класическата книга:

Голяма част от преимуществата на печатна книга са чисто прочувствени и сантиментални:

Реакцията от прочита на посланието, което ни е написал близкият човек, подарил ни книгата или насладата от подписа на нейния създател.

Печатната книга е наследствено благосъстояние – да държиш в ръцете си образец, който и прародител ти е чел е опция, която единствено класическата книга може да обезпечи.

Красотата на печатните книги вкъщи, на секцията или полицата не може да се замести с е-книги. А ароматът на остарялата или нова книга е незаместим, възприятието на задоволеност, когато затворим последната страница - също.

Освен прочувствения подтекст, нещо практично - тя няма батерия, която да се изтощи в кулминационния миг.

Недостатък номер едно при класическите книги е казусът с екологичния фактор. За реализирането на всяка книга се изсичат дървета. Мисълта, че за е-книгата, която четем не е починало нито едно дръвче, подчертава в допълнение върху тази немалка уязвимост на печатните книги. Предаването за вторични първични материали на хартията и нейното преработване е опция да се спре разхищението на хартия.

Останалите дефекти на класическите книги могат да се обобщят по следния метод: събират прахуляк, което ги прави трудоемки за разчистване и поддръжка; тежат доста и са обемни – належащо е огромно пространство за съхранението им вкъщи. Тенденцията при тях е към повишение на цената, поради по-високите съпътстващи разноски (хартия, гориво, предпазване, печат) по реализацията на съответна книга.

Бъдещето на класическата книга не е под въпрос, даже не е застрашено. Огледайте се в парка, влака, на плажа – цялостно е с хора, хванали на разположение печатно четиво. Съревнованието сред двете разновидности на книгата е неправилно и ненужно. Полезността и практичността им зависят от изискванията на съответната обстановка – в един случай електронната е по-подходяща, в различен – класическата книга. А в ерата на виртуалните игри, софтуерните джаджи и занимания, най-голямото утешение за бъдещето на обществото е фактът, че някой някъде чете книга. Какво значение има дали с твърди корици или електронна?
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР