Безспорно най-големият град в света днес със своите 33 милиона

...
Безспорно най-големият град в света днес със своите 33 милиона
Коментари Харесай

Най-големите градове в света от началото до днес

Безспорно най-големият град в света през днешния ден със своите 33 милиона население е Токио, само че единствено преди 10 години за короната му спореха Мексико сити и Ню Йорк. Нищо не е постоянно. Това са посочили бурните събития в човешката история.

Ако погледнем обратно в историята, ще забележим, че допреди 100 години столица на света е бил Лондон, а преди този момент Париж, Константинопол и така нататък Ето и най-големите градове в света в другите интервали на историята.

Пекин

 Забранения град Пекин

Пекин постоянно е бил голям град. Със своето 22-милионно население той е измежду първенците и през днешния ден. Около 1500 година обаче градът е най-големият в света със своите милион и половина поданици.

Кайфенг

Кайфенг е една от седемте антични столици на Китай. Около 1150 година става максимален град в света, а хубостта му и благосъстоянията му стават известни надалеч отвън границите на Китай. Това е една от главните аргументи за краха на неговото великолепие и жестокото му опустошаване от монголците.

Багдад

Багдад със своите 7.5 милиона поданици е вторият по величина град в арабския свят след Кайро. През 900 година обаче като столица на необятния Арабски халифат градът е в своя напредък с милионното си население и невиждани благосъстояния.

Константинопол

В разнообразни интервали на историята Константинопол е бил столица на света със своята величина и културни постижения. Многобройни армии се опитвали близо хилядолетие да завладяват богатия метрополис, като след османските турци той не съумява да възвърне остарялата си популярност.

Тел Брак

Тел Брак е към този момент фиктивен град, останките от който могат да се видят в Сирия. Около 5000 година пр.н. е със своите 5000 поданици това е бил най-големият и незабравим град в античния свят.

Картаген

Преди възхода на Рим Картаген е бил най-големият и всесилен град в света. Около 330 година пр.н.е в рамките му живеели към 800 хиляди души – нещо невиждано в тогавашния свят.

Вавилон

 Вавилон

Вавилон е считан за перлата на Месопотамия. Макар и в руини през днешния ден, градът продължава да буди удивление. В рзгара на неговото господство през 700 г.пр.н.е в града живеели 250 хиляди души, което го направило и най-големия за тогавашния свят.

Ур

Ур е бил един от първите градове, които хората основали. През 2100 пр.н.е. той става и най-голем в света със своите 100 хиляди поданици.

Мари

До 1933 година, когато е открит, никой не подозирал за съществуването на град Мари в днешна Сирия. Разкопките демонстрират обаче, че към 3100 г.пр.н.е със своите 50 хиляди поданици това е бил най-големият град в света.

Йерихон

Никой екскурзиант, който посети днешния Йерихон с неговите 20 хиляди поданици, няма да може да повярва, че това в миналото е бил най-големият град в света. Учените са уверени, че палестинското градче е първият град, който индивидът е основал преди 11 хиляди години. Около 7000 година пр.н.е със своите 3000 поданици това е най-големият град в тогавашния свят.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР