Безспорно международната тема, която разлюля световното първенство, бе поведението на

...
Безспорно международната тема, която разлюля световното първенство, бе поведението на
Коментари Харесай

Не смятате ли, че и той има право?! Страшна история за много болка: Измъчваха баща ми в затвора, малтретираха го...

Безспорно интернационалната тематика, която разклати международното състезание, бе държанието на двамата национали на Швейцария – Гранит Джака и Джердан Шакири. Двамата означиха голове при успеха на Швейцария против Сърбия с 2:1.  

И двамата показаха насладата си, показвайки знак – двуглавия орел от флага на Албания , защото и двамата са с албанско родословие, написа Блиц.

Голяма част от Европа осъди държанието на Джака и Шакири, защото те са опозорили Швейцария, демонстрирайки привързаността си към Албания и Косово (Шакири е с косово-албански родители).

Но ето какво споделя Гранит Джака...

Бащата на Гранит – Рагип Джака е прекарал три години и половина в затвор в Белград. Той е бил лишен от независимост, тъй като като 22-годишен студент през 1986 година е взел участие в антиправителствени демонстрации в Белград. Рагип е в килия с още четирима души и му е разрешено да излиза на открито всеки ден единствено по... 10 минути.

Winbet - най-голямо многообразие от пазари! (18+)

„ Доколкото знам първите му няколко месеца в пандиза са били положителни. Но по-късно са почнали да го бият и малтретират. Тази история към момента е дълбото в сърцето ми. Понякога му се апелирам да ми каже всичко, тъй като чувствам, че има нещо, което преглъща и не ми споделя цялата истина. Може би е прекомерно и той искаше през цялото това време да опази децата си “, споделя футболната звезда Гранит Джака.

„ Баща ми беше горделив косовар и си мислеше, че тази страна има право да съществува. Той отстояваше правата си, искаше демократични избори. Не беше единствено той, други хора също бяха задържани, в това число чичовците ми, които бяха лишени от независимост няколко години по-рано, когато башща ми е бил на 15 години. Това бяха политически арести. А татко ми питаше: „ Защо няма народна власт на това място?! Ние заслужаваме да бъдем чути. “

Майката на Гранит се среща с татко му единствено три месеца преди да се озове в пандиза. И го чака повече от три години, с цел да излезе на независимост. „ Имам неповторимо почитание към майка ми. Никога не съм чувал за друга жена, която е имала сходно самообладание и единствено след три месеца връзка е чакала обичания си. Това е необикновен човек “, добавя Гранит Джака.

Наказанието на Рагип е понижено доста и е освободен. Никой не е знаел по тази причина, до момента в който той не почукал един ден на вратата на дома си, към този момент свободен. Скоро по-късно фамилията се преместило в Швейцария, с цел да търси ново начало, където Гранит е роден през 1992 година. Той е признателен на тази страна за всичко, което му е дала, само че също по този начин е горделив с косово-албанския си генезис. А Сърбия?! Сърбия постоянно ще остане със специфични мемоари в сърцето му...
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР