Безспорно машинното гласуване на тези избори беше успех, именно заради

...
Безспорно машинното гласуване на тези избори беше успех, именно заради
Коментари Харесай

Стефан Манов: Безспорно машинното гласуване на тези избори беше успех

Безспорно машинното гласоподаване на тези избори беше триумф, точно поради това, че съумя да се организира в цялостния му размер, както беше замислено. Това сподели пред БНР Стефан Манов от Обществения съвет към ЦИК.

"Това се случи макар всички "пророци ", "касандри “, които от 5 години ни изясняват, че "такова животно " в България не може да съществува, макар обструкциите, да не кажа саботажа, на предходния състав на ЦИК. Това е позитивното и тук би трябвало да оценим почтено – че тази ЦИК се оправи с това предизвикателство в едни безпределно къси периоди, както и фирмата-доставчик ", разяснява Манов в изявление за предаването "Преди всички ".

Според него оттук насетне би трябвало да се проучва къде са дефицитите. 26% от гласоподавателите, явили се в машинни секции, са употребявали този вид гласоподаване, уточни той и добави, че с най-голям % са София град и областите Габрово и Добрич. По думите му най-ниският машинен избор е в Кърджали, Търговище, Разград и Видин.

"Вотът на хората с машини се е концентрирал в огромните градове. … Българският законодател разказа една траектория – наложително машинно и единствено машинно гласоподаване от 2020 година нататък, отпадане на хартиения избор ", акцентира Стефан Манов и добави мнението си, че машинното гласоподаване е добър метод да се прекратят "тези безумия, които се случват със секционните протоколи и грешките в тях ". По думите му в този момент ЦИК е отделила повече от 2 дни, с цел да оправя несъответствия.

Манов насочи своята рецензия към ЦИК по отношение на подготовката на машинното гласоподаване в частта му за обработка на изборните резултати:

"Изключително късно оповестени методически инструкции. Изключително комплициран и напряко абсурден метод на отчитане на гласовете от машинното гласоподаване. Вместо хартиеният протокол, формалният, да носи данните и от машината, и от бюлетините, той трябваше да ги носи, само че смесено, пресметната авансово на обособен хвърчащ лист. В резултат на това стотици секционни изборни комисии се явиха в РИК без попълнени данни от машинното гласоподаване. Това докара до големи закъснения. Всичко това не се дължи на машинния избор, а на неприятното потребление на машинния избор – той беше неприятно завършен най-после в изборния протокол ".

По думите му би трябвало да се усъвършенства образованието на секционните изборни комисии, само че и да се опрости процесът. „ Смесеният вид сред машини и хартия е най-трудният, изключително при неприятни методически инструкции “, счита той. Според него непрекъсната изборна администрация е безусловно ненужна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР