Безспорно е твърдението, че музиката влияе на човешките емоции. Някои

...
Безспорно е твърдението, че музиката влияе на човешките емоции. Някои
Коментари Харесай

Коя музика лекува

Безспорно е изказванието, че музиката въздейства на човешките страсти. Някои песни ни вършат гневни, други тъжни, а трети ни настройват сантиментално. Но допустимо ли е музиката да оказва влияние на здравето?

Изследвания на психолози от универсиета „ Дюк “ откриха, че музикалната терапия може да усъвършенства човешкото здраве. Специалистите откриват, че звуковите талази провокират реакции върху централната нервна система, а това въздейства благотворно на човешкия организъм.

До сходно умозаключение стигнаха и учени от щата Мериленд. Те организираха опит, който потвърди, че слушането на обичаната музика води до разширение на кръвоносните съдове с 26%.

 Музикална терапия

Според учените музиката може да лекува душевен разтройства като меланхолия, тревога, бодърствуване и здравословни проблеми като високо кръвно, болки в корема и проблеми с алкохол.

Експертите са подбрали мелодии, които се оказват лечебни за съответните положения.

За тревога се предлага шеста симфония на Бетховен.

При бодърствуване – пролетна ария на Менделсон

При болести на нервната система – валсовете на Щраус

При подтиснатост – „ Пролет “ на Вивалди

 Бетовен

При високо кръвно – „ Сватбеният марш “ на Менделсон

При мигрена – „ Един американец в Париж ” на Гершуин

При болки в корема - валсовете на Чайковски

За проблеми с алкохола и никотина - " Аве Мария ” на Шуберт

При проблеми с хормоналните жлези – рок музика

При проблеми със зрението – симфониите на Моцарт

Музиката се употребява като терапия от хилядолетия. Още в Древен Египет и Гърция лекарите са употребявали вокалната терапия и са изписвали „ музикални предписания “, с които да се повлияе на засегнатата област.

Причината, някои мелодии да има толкоз мощно въздействие върху физическото и психическото здраве е, че нервните импулси, които пораждат при избрани звуци, имат същата периодичност като самите звуци.

Според закона за резонанса – всеки обект трепти със лична осцилация. Трептенията при човек се изравняват с трептенията на околната среда. По този метод можем да си влияем както позитивно, по този начин и негативно.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР