Безспорно е, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун напълно контролира положението

...
Безспорно е, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун напълно контролира положението
Коментари Харесай

Северна Корея издига статута на Ким до държавник от глобален мащаб

Безспорно е, че севернокорейският водач Ким Чен-ун изцяло управлява ситуацията в своята страна. Но една неотдавнашна смяна на метода, по който той официално е показан в севернокорейската конституция, може още повече да укрепи дипломатическите му позиции при все по-уверените му стъпки на интернационалната сцена и в договарянията по отношение на неговите мощни оръжейни стратегии.

Независимо от поредицата от невиждани против на върха сред Ким и международните сили, които го обкръжават, изходът от тази дипломация с извънредно значение е под огромен въпрос, имайки поради сегашната задънена улица с договарянията за нуклеарно разоръжаване и новата поредност от оръжейни опити през последните седмици.

Северна Корея разгласи в петък, че нейният парламент се привиква на втора сесия за тази година на 29 август. Това става след седмици на интензивни севернокорейски оръжейни проби и враждебни изказвания по отношение на американско-южнокорейските военни учения и бавния ритъм на нуклеарните договаряния със Съединени американски щати.

Ким сподели, че ще търси " нов метод ", в случай че Вашингтон не промени твърдата си позиция по отношение на някакво облекчение на глобите до края на годината, въпреки специалистите да се съмняват, че той изцяло ще се откаже от дипломацията и от мъчно извоювания статут на общественик от световен мащаб.

Президентът Доналд Тръмп сподели в събота, че Ким му е написал " красиво " 3-странично писмо, в което изразил предпочитание за нова среща за " започване на договаряния ", откакто американско-южнокорейските военни учения приключат, а също по този начин се извинил за поредицата от опити с ракети с дребен обхват.

Направените промени в конституцията на Севера, които показват още по-силната консолидация на така и така големите компетенции на Ким, могат да му разрешат да работи още по-изявено като посланик на интернационалната сцена, механически да подпише кротичък контракт с Тръмп, да вземем за пример, или да произнася речи от трибуната на Общото заседание на Организация на обединените нации, означават анализатори.

Промените, които бяха обществено оповестени едвам наскоро на севернокорейския уеб страница " Ненара " (Naenara), наподобява са свързани с една необикновена политическа действителност в Севера: въпреки Ким Чен-ун да е неоспоримият водач, неговият дядо - създателят на страната Ким Ир-сен, е увековечен като безконечен президент на Северна Корея.

Ким ръководи в качеството си на ръководител на могъщата Комисия по държавните въпроси в Пхенян, която бе образувана през 2016 година на мястото на опиращата се на армията Национална комисия по защитата, основана от неговия татко като институцията, в която се взимат основните държавни решения.

В конституцията ясно се споделя, че постът на Ким като ръководител на новата комисия го прави висш водач на страната. Сега обаче се прибавя, че той също по този начин " съставлява страната ". Това е знак за евентуални промени спрямо предходните десетилетия, настояват анализатори, когато ръководителят на президиума на севернокорейския парламент - Върховното национално заседание, действаше като параден държавен глава.

" Може да се твърди, че цялата работа към въпроса кой официално е държавен глава, има за цел да сложи Ким наедно със Си, Тръмп или Путин. Това безспорно издига неговия статут ", сподели Джошуа Полак, старши откривател в Института за интернационалните изследвания " Мидълбъри " в Монтерей, Калифорния, визирайки китайския президент Си Цзинпин и съветския президент Владимир Путин.

Каквото и да значат новите промени, никой вътре или отвън страната не оспорва статута на Ким като индивида с последна дума по основните решения. Въпреки новото конституционно изложение, той към този момент се занимава с дипломация на най-високо ниво на международната сцена, правейки изказвания с Тръмп или с южнокорейския президент Мун Дже-ин след съответните срещи на върха с тях.

Новата конституция на Севера е " конституцията на Ким Чен-ун " , съгласно южнокорейския Институт за национална тактика за сигурност - мозъчен концерн, обвързван с основната разследваща работа в Сеул. Тя явно е дефинирана предвид на бъдещата роля на Ким в дипломацията, в това число договарянията със Съединени американски щати, а също и с евентуални дейности на сцената на Организация на обединените нации, споделят от мозъчния концерн. Ким ще се занимава с значимите неща във външната политика, до момента в който шефът на Народното събрание ще се занимава основно с формалности, като да вземем за пример приемането на акредитивни писма на посланици, добави той.

Правителството на Северна Корея към момента не се е произнесло по смяната.

" Конституционните ремонти затвърждават смяната, посредством която Ким се пробва да се разграничи от политиката, поставяща военните преди всичко, следвана в епохата на неговия татко, в посока към нова тактика, даваща приоритет на икономическото развиване ", означи Джон Делюри, специалист по Корея в университета " Йонсей " в Сеул. " Тя дава опция на Ким да съставлява Северна Корея пред интернационалната общественост. "

След поредицата от нуклеарни и ракетни опити през 2017 година, в това число три изстрелвания на ракети с отдалечен обхват, способни да доближат основната територия на Съединени американски щати, Ким разгласи своя нуклеарен боеприпас за приключен и прикани за смяна на фокуса на националните старания към стопански напредък. Има обаче подозрения дали той в миналото напълно ще се откаже от един боеприпас, който евентуално счита за най-силната си гаранция за оцеляване.

Новата конституция дава определение на Северна Корея като " непобедима политическа и идеологическа мощ, нуклеарна мощ и непреодолима военна мощ " и натъртва на устрема на Ким към стопански напредък и развиване на науката и технологиите.

Оръжейните опити на Северна Корея през последните седмици са съпроводени от изрази на възходящо отчаяние от темпа на нуклеарните договаряния и от продължаващите военни учения сред Съединени американски щати и Южна Корея, които съгласно Севера са подготовки за навлизане. Поредицата от изстрелвания на ракети с дребен обхват се счита за обмислен опити за шантаж, имащ за цел да окаже напън върху Вашингтон и Сеул и да се засилят позициите в идните договаряния, които биха могли да бъдат възобновени след края на военните учения по-късно този месец.

Съединени американски щати приканиха Северна Корея да поеме ангажимент, че напълно ще се откаже от нуклеарната и ракетната си стратегия, и отхвърлиха настояванията й за облекчение на глобите в подмяна на частични съглашения към еволюционен отвод от нуклеарните си благоприятни условия.

Ким Тон-хюн и Фостър Клъг от Асошиейтед прес / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР