Безспорно е, че АЕЦ Белене“ трябва да се строи, ядрената

...
Безспорно е, че АЕЦ Белене“ трябва да се строи, ядрената
Коментари Харесай

Енергиен експерт коментира трябва ли да строим АЕЦ Белене

Безспорно е, че АЕЦ „ Белене “ би трябвало да се строи, нуклеарната централа е нужда. Това разяснява енергийният специалист проф. Атанас Тасев, предава организация " Фокус ".

Според него страната би трябвало да бъде с мажоритарно присъединяване и със забележителен дял в построяването на централата. По мотив опасенията, че територията, на която се намира Белене, е сеизмична, проф. Тасев изясни, че сеизмичността в никакъв случай не е влияла върху катастрофични сюжети на нуклеарните централи и че това са безпочвени опасения, написа Блиц.

„ Освен това бих предложил, от позиция на хранилището за радиоактивни боклуци и отработеното нуклеарно гориво, да създадат посещаване на площадката и да видят защо става въпрос. Досега на никое място няма случай с радиоактивните боклуци и отработеното нуклеарно гориво “, разяснява той.

„ В момента отработеното нуклеарно гориво към този момент се преглежда като суровина, т.е. гориво за идващото потомство реактори на бързи неутрони. Предвижда се след 10 или 15 години да стартираме да приказваме, да осъществяваме вероятно два блока на бързи неутрони в площадката на Козлодуй – ще затворим нашия цикъл, тъй че това са хипотези и игра със страховете на хората от хора, които не са способени “, изясни проф. Атанас Тасев.

За крайната цена, която потребителите ще заплащат за електричество, създадено от АЕЦ „ Белене “, енергийният специалист сподели, че има два сюжета – стопански целесъобразният „ Искаш да печелиш повече – ще вдигаш цената “ и противоположният, общественият „ Ако страната е във опцията си да контролира, тогава ще може да задържаш растежа на цената “. Той посочи, че ниската цена ни прави не изключително спестовни и че това е неприятен сигнал за вложителите.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР