Безспорно България е известна с плодородната си земя, която ражда

...
Безспорно България е известна с плодородната си земя, която ражда
Коментари Харесай

Най-хубавите череши показаха в Кюстендил

Безспорно България е известна с плодородната си земя, която ражда един от най-вкусните плодове и зеленчуци. Да – през последните години производството понижава, а и част от продукцията подминава българските сергии на път за задгранични пазари, най-вече в Западна Европа.

Всеки български район е прочут с производството на даден плод или зарзават и макар понижения рандеман съумява да притегли хора от цялата страна и чужбина и да показа продукцията си. В съботния ден българи, а и чужденци се насочиха към Кюстендил, където за 11-та поредна година се организира Празникът на черешата. Страната ни се подрежда на 14-то място в света по площи и продукция от общо 68 страни, които създават сладкия плод. В ТОП 3 по произвеждане са Турция, Ирак и Съединени американски щати. В света са познати над 90 сорта череши.

„ Тази година реколтата е добра, само че за жалост в някои региони на страната паднаха градушки и унищожиха част от нея. Продукцията продължава да се събира и към момента не е ясно какъв брой тъкмо ще е тя”, прецизираха за ФАКТИ производители. В област Кюстендил се отглеждат близо 19 000 декара череши. Това е с към 1000 декара повече спрямо 2017 година, обявиха експерти от Института по земеделие.

На тазгодишния празник се състоя конкурс за най-едра череша, най-атрактивно вешало и най-красив черешов щанд. Последното извънредно доста затрудни комисията, защото можеха да се видят шедьоври изрисувани с череши. Наградният фонд беше 6000 лева


























Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР