Безспорни са на авокадото за организма. За това е и

...
Безспорни са на авокадото за организма. За това е и
Коментари Харесай

Да си отгледаме авокадо у дома

Безспорни са на авокадото за организма. За това е и честа добавка към ястия, салати, обичаното и играе основната роля в пастата " ". Замисляли ли сте се обаче, че огромното семе на авокадото може да се трансформира в зелено декоративно дръвче във вашия дом?

В цветарските магазини най-вероятно няма да го срещнете, тъй като няма качествата на по-известните декоративни растения. Много хора считат, че то даже е е грозновато.

Но съгласете се, че има някакво обаяние в това да дадеш живот на едно семе, което по този начин или другояче изхвърляш.

Аз го намирам за безпределно симпатично растение, което има забавни родственици - канеленото дърво, а също лавровото, чиито листа използваме за фалшификация, т.нар дафинов лист. От всички екзотични дръвчета авокадото е най-издръжливо на мраз. Въпреки това е добре да се отглежда на относително топло място.

След като си хапнем узрялото авокадо, добре е в границите на 2-3 дни да посеем семето в леко кисела почва.
Семето не се заравя изцяло в почвата, а на половина. Дебелата му част би трябвало да сочи към дъното на саксията, по тънката нагоре. Въоръжаваме се с самообладание. От време на време поливаме.

След към месец (понякога по-малко, от време на време повече), малко клонче стартира да разделя костилката на две. Това е един от най-радостните мигове при развъждането му. Защото малко преди този момент да се случи, към този момент са ни обзели мисли, че от това авокадо нищо няма излезе. Следва интервал на забележим застой, в който растението пуска своите коренчета.

Скоро обаче дребният образец ще стартира бързо да нараства и още преди да се усетим, ще е към този момент цяла педя, въпреки и наподобяващ по-скоро на пръчка. Следва появяването на повече листенца, след няколко месеца имаме малко дръвче високо към 4-5 педи, като растежът на височина стопира на няколко пъти, последван от нови листенца.

За да пораства добре нашето авокадо и да направи добра листна маса, е нужно да му осигурим достъп до повече светлина. Добре е, до момента в който към момента прокарва първите си нежни листенца, тя да не бъде директна.

Важно за развъждането му е поливането. Почвата на авокадото в никакъв случай не трябва да изсъхва изцяло. В противоположен случай ще видите по какъв начин листата му оклюмват и скоро стартират да кафенеят. Прекаленото поливане води до пожълтяване на листата. Ако въздухът е по-сух е добре да пулверизирате растението с вода.

Когато доближи 70-80 см, можем да оформим короната на дръвчето отрязвайки върха му. Така то ще пусне разклонения и стъблото ще е по-стабилно и красиво.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР