Безсмислената смърт на една 22-годишна жена в Иран породи най-мащабните

...
Безсмислената смърт на една 22-годишна жена в Иран породи най-мащабните
Коментари Харесай

Мечтата на Джина Амини, която тя отнесе в гроба


Безсмислената гибел на една 22-годишна жена в Иран породи най-мащабните митинги в страната от десетилетия. Коя е Джина Махса Амини? Ето какво научиха Дъждовни води и " Шпигел " от родственици на умрялата млада жена.

Джина Махса Амини стана лицето на митингите в Иран

Не подозирахме, че ще пристигна ден, когато майка ни ще заспива със сълзи на очи, татко ни ще се крие от нас в някой ъгъл, за да плаче, а аз няма да имам сили да отворя жабката на колата, тъй като там ще видя твоята забрадка… Мечтая единствено да те прегърна още веднъж… ”, написа Ашкан Амини, брат на, в профила си в Инстаграм на 11 октомври.

Кюрдска еднаквост

“Махса - никой в никакъв случай не я е наричал по този начин ”, споделя братовчед ѝ Диако Айли, който срещаме в дома му в норвежкия град Берген. Нито фамилията ѝ, нито приятелите ѝ, нито тя самата. Само с персийско име е можела да има персонални документи - кюрдските не се приемали.

Младото момиче е родено в Сагез, кюрдски град в Западен Иран. В семейството говорели само на кюрдски. Затова и всички я назовават с същинското ѝ име Джина. Джина, която доста обичала да пее и танцува, както и да пътува.
Редакцията предлага
На 13 септември иранската , където малко по-късно тя губи схващане. След два дни и половина, прекарани в кома, Джина умира.

Предпазливост и боязън

Алия Айли, лелята на Джина Амини, е пътувала до Сагез през лятото на тази година. Разказва, че Джина я предупреждавала неведнъж, че би трябвало да се покрие напълно, че забрадката ѝ би трябвало да е по размер. “Много са прецизни ”, споделила Джина на вуйна си. Усещал се страхът от управляващите и.

Айли напуща Иран при започване на 1990-те години, когато е едвам на 18 години. Децата ѝ се раждат в Норвегия. Ако сестра ѝ, майката на Джина, беше отпътувала с тях тогава, можеше ли Джина през днешния ден да е жива?

Понякога Диако Айли и майка му се усещат отговорни. Заради свободата, която те одобряват за изконно право. “Малката ми сестра е на възрастта на Джина ”, споделя Диако. Двете са родени през две седмици една от друга - едната в западна, демократична страна, а другата - в ислямистка тирания. “Сестра ми може да приказва каквото пожелае, да се облича както пожелае и да бъде, която изиска ”.

За Джина Амини разпоредбите са други. Вратът и косата ѝ наложително би трябвало да са покрити със кърпа, цялото ѝ тяло с плътни облекла. Никаква част от тялото не трябва да остава открита - от китките до глезените.

Здраво, безшумно момиче

Джина е родена на 21 септември 1999 и от този момент съвсем не е минавал ден без да се види или чуе с дядо си Рахман Айли, с който ДВ се свърза по телефона в Сагез. Когато е дребна той я назовава “шне ”, което значи гальовен лъх. Тя била безшумно и умерено момиче.

Когато била в началното учебно заведение, лекарите ѝ разкрили незлокачествен мозъчен израстък, който сполучливо бил отстранен. Оттогава в никакъв случай не е имала здравословни проблеми, споделя дядо ѝ пред Дъждовни води. Набляга на това, тъй като иранските патолози настояват, че гибелта ѝ не е породена от, а е била последица от въпросната мозъчна интервенция преди години. Всичките ѝ родственици настояват, че тя постоянно е била здрава.

Денят на гибелта

Последното пътешестване на Джина е трябвало да е определящо за бъдещето ѝ. Семейството отпътува за град Урмия в северозападен Иран, с цел да запише момичето в университет, където трябвало тя да учи биология.

Джина е задържана там, до момента в който се разхожда дружно с брат си и двама свои братовчеди, споделя чичо ѝ. Въпреки че и четиримата са спрени от нравствената полиция, единствено Джина е отведена в районното ръководство.

След гибелта на Джина Махса Амини протестна вълна заля Иран

Един от братовчедите на Амини, които са били с нея при ареста, споделя, че младото момиче се възпротивило на задържането, само че нравствената полиция принудително я качила на полицейския автомобил и я отвела. Братовчедите следвали полицейската кола до ръководството. Около два часа след ареста на Джина, млади дами излезли от постройката на полицията, и почнали да крещят “Вие я убихте! ”.

После пристигнала кола за спешна помощ, която откарала Джина в болница. “Убеден съм, че са ѝ предизвикали нещо ”, споделя дядото на момичето. А бащата на Джина споделя в изявление за Дъждовни води, че се надява виновниците за гибелта на щерка му да получат заслуженото. “Днес е Махса, а на следващия ден ще е някой различен ”, споделя чичо ѝ.

Една заровена фантазия

Лелята на Джина в Норвегия споделя, че момичето ѝ е споделяло неколкократно, че желае да напусне, откакто приключи образованието си. Това е фантазията на доста млади иранци. Джина обаче отнася тази фантазия в гроба. А на надгробната ѝ плоча е изписано: “Скъпа Джина, ти не си мъртва. Твоето име ще бъде знак. ”

Вижте и нашата снимкова изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР