Безсмислена демонстрация на сила от страна на парламентарната квота на

...
Безсмислена демонстрация на сила от страна на парламентарната квота на
Коментари Харесай

Съдия Мирослава Тодорова за атестирането на съдии:Безсмислена демонстрация на сила

Безсмислена проява на мощ от страна на парламентарната квота на Висшия правосъден съвет, която девалвира ролята на вътрешното оценяване на магистратите и разрушава доверието, че правосъдната власт е способна честно и транспарантно да се самоуправлява.

Така съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова, потърсена за мнение, разяснява вчерашното съвещание на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет, на което бяха атестирани петима съдии, като две от атестациите белязаха съвещанието със странни решения, за които кадровиците не изложиха претекстовете си.

 Петя Крънчева
© Надежда Чипева

Петя Крънчева

Съдията от Софийския градски съд Петя Крънчева, някогашен зам-председател на съда по времето на Владимира Янева, против която има висящо дисциплинарно дело, а преди две години беше даже препоръчана за уволняване от тогавашния ръководител на Софийски градски съд Калоян Топалов поради поредност нарушавания, измежду тях и замяна на протоколи, получи покачване на атестационна оценка за работата си близка до отличната - 98 точки (максималните са 100), при препоръчана оценка от атестационната омисия 94 точки.

 Мирослава Тодорова
© Надежда Чипева

Мирослава Тодорова

А съдията от Софийски градски съд Мирослава Тодорова , известна от доста години с сериозната си реакция към всеки опит за въздействие върху съда, получи намаляване с 5 точки на препоръчаната от комисията оценка от 94 точки. Така атестацията на Тодорова с 89 точки я изважда от категорията " доста добра " и я вкарва в " добра ", а Крънчева се снабдява със статута на съвсем цялостен първенец, отбелязва уеб сайтът defakto.bg, който осведоми в детайли за съвещанието на колегията. Промяната на препоръчаните от атестационната комисия оценки е станала без спор, без изтъкване на конкретика и причини.

Предложението против Тодорова е направено от кадровика Боян Новански от парламентарната квота на колегията, повдигнат от Волен Сидеров. През март отново Новански изиска Тодорова да бъде осъдена по сигнал на основния прокурор Сотир Цацаров с една от най-тежките наказания - намаляване в Софийския областен съд, само че тогава настояването му не събра нужното болшинство от 8 гласа в 14-членната съдийска гилдия.

Периодичното атестиране на магистратите - съдии, прокурори и следователи, е вътрешно оценяване на работата им по няколко индикатори и е измежду главните действия на Висш съдебен съвет. Прави се от съответните комисия по атестирането и състезанията (т.нар. КАК), като магистратите имат право да оспорят оценките на комисиите. Оценките се показват от комисиите на съответната гилдия на Висш съдебен съвет - съдийската и прокурорската, и те вземат финалните решения. Финалните оценки могат да се апелират пред Върховния административен съд.

Съдия Мирослава Тодорова: Безсмислена проява на мощ, която не носи изгода нито за съдиите, нито за жителите

Доколкото стандартът, който Съдийската гилдия демонстрира, не почива на ясни критерии и не може рационално да бъде пояснен през професионалния опит на съдиите - количество, качество свършена работа, принос за насърчаване на правосъдната процедура и професионален престиж, той не носи никакви изгоди за съдиите и за жителите, съобщи още арбитър Тодорова. Напротив, девалвира ролята и надеждността на атестирането и основава съмнение, че правосъдната власт има дарба честно, транспарантно, дейно и в публичен интерес да се самоуправлява, акцентира тя и обърна внимание на политическото въздействие посредством непрозрачното и спазарено избиране на парламентарната квота на Висш съдебен съвет.
" Но, несъмнено, случилото се нито прибавя, нито лишава стойност. Никой от оценителите или оценените няма да станем нещо по-различно от това, което фактически сме. Така че това е безсмислена, елементарно забележима проява на мощ ", заключи проблема арбитър Тодорова.

Тя ще апелира пред Върховен административен съд присъдената й оценка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР