Безследно изчезналият български алпинист на Шиша Пангма Боян Петров преди

...
Безследно изчезналият български алпинист на Шиша Пангма Боян Петров преди
Коментари Харесай

Показаха другото лице на алпиниста Боян Петров - това на изследователя


Безследно изчезналият български планинар на Шиша Пангма Боян Петров на първо място е академик и има доста достижения в науката. Това споделиха за него сътрудниците му от Националния природонаучен музей на Българска академия на науките, където през днешния ден демонстрираха другото лице на алпиниста – това на откривателя, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Боян Петров беше 20 години кадър на природонаучния музей. Затова време той свърши доста работа с изключение на като планинар и като зоолог, спелеолог и природозащитник. Първият му труд беше отдаден на проучването на скорпионите и паяците. Той беше мощно пристрастен и по проучването на пещерната фауна. Посетил е над 450 пещери и има доста изявления. Автор е на доста публикации в Червената книга, които се отнасят до фауната на България и пещерите като хабитати. Той има към 30 научни изявления и 8 книги, сподели за БГНЕС някогашният шеф на музея и народен представител доктор Петър Берон.

Той означи, че Петров е събрал сбирка от неповторими високопланински жители, които е намерил към базовите лагери на всички тези осемхилядници. Берон сподели, че те са изложени в Българска академия на науките, следва да бъдат изучени и част от тях ще бъдат кръстени на него – жанр Петрови или жанр Петровия, а в природонаучния музей ще бъде изработен и специфичен ъгъл на великия ни планинар и академик, тъй като неговото име и принос не би трябвало да се не помнят.

Неговият сътрудник и другар проф. Павел Стоев прибавя, че Боян Петров не е единствено академик, само че и модернист.

„ Благодарение на Боян в нашата просвета бяха вкарани непознати способи за проучване на прилепите като радиотелеметрия. Боян пръв стартира да се занимава с генетиката на летящите бозайници. Той разкри и нови обстоятелства за миграцията, биологията и непознати до момента типове прилепи. Както знаете, те са непознати у нас и множеството от тях са застрашени. Боян представляваше България в европейската спогодба за запазване на прилепите EUROBATS.

Освен големия труд, който свърши,той сътвори и център към музея за проучване на прилепите с неговите студенти “, описа за приносите на Боян Петров проф. Стоев.

Той добави още, че в работата са се допълвали и дружно са се развивали като учени и откриватели. Стоев акцентира, че са били като скачени съдове в науката и дружно са написали над 20 публикации, книги, дружно са били и на експедиции.

Всеки пристигнал да научи за другото лице на алпиниста Боян Петров имаше опцията да показа свои мемоари, свързани с него в огромна тетрадка. До края на седмицата всеки, който го е познавал и Боян Петров е негов идол, може да го направи. Тетрадката ще бъде изваждана по избрани мотиви и годишнини, свързани с Боян Петров. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР