Безсилието на държавните институции да наложат правовия ред у нас

...
Безсилието на държавните институции да наложат правовия ред у нас
Коментари Харесай

Руското такси Максим още вози в нарушение, КЗК го глоби с... 6 лв. на ден

Безсилието на държавните институции да наложат правовия ред у нас доближи неуместни измерения около дългогодишната драма с нерегламентирания таксиметров транспорт у нас от страна на " Такси Максим ", известно като съветския " Юбер ".

След като години наред съветската компания работеше у нас безотговорно, от към година и половина Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се пробва да упражни пълномощията си по проблема. Оказва се, че комисията не просто не може да спре активността на сдружението към този момент цяла година, само че не може да му наложи даже съответна санкция. " Максим " е санкционирано с имуществена глоба от едвам 6 лева дневно до преустановяване на нарушаването, стана ясно от решение на Комисия за защита на конкуренцията, оповестено на 1 юни.

Компанията " Максим ", добила известност като съветския " Юбер ", е учредена през 2003 година и работи у нас от 2014 година Тя се показва за онлайн платформа, а не за транспортьор, защото няма лиценз за таксиметров транспорт и съгласно Комисия за защита на конкуренцията на процедура работи в нарушаване на законодателството и конкуренцията.

Фирмата разчита на модела на споделени пътувания, при който всеки може да стане водач със личния си автомобил и да кара колкото време желае, без да бъде привързан с контракт. Така, част от водачите в " Максим " са регистрирани таксиметрови водачи и заплащат налози, само че друга част са физически лица, които не се регистрират на никое място, не дават отговор на изискванията за таксиметрови водачи и употребяват персоналните си коли.

Принципът на работа на " Максим " е като на известната услуга " Юбер ", която у нас бе неразрешена от съда през 2015 година По проблема " Юбер " през 2017 година се произнесе и Съдът на Европейски Съюз, който одобри, че не става дума единствено за посредническа осведомителна услуга, а и за транспортна услуга, за която би трябвало да се ползва съответното законодателство. У нас то изисква транспортният оператор да получи съответните разрешителни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР