Безразборните намеси в река Марица причиняват вреди на защитената местност,

...
Безразборните намеси в река Марица причиняват вреди на защитената местност,
Коментари Харесай

Няма кой да спре нелегалните ферми на брега на Марица

Безразборните намеси в река Марица предизвикват вреди на предпазената околност, която е една от най-големите нощувки на дребен корморан у нас, счита Димитър Плачийски от Българското сдружение за отбрана на птиците. По думите му, ремонтите в речното корито би трябвало да се правят в месеците, когато птиците не са там.

Наесен близо до моста идват да зимуват 4-5 хиляди дребни корморани, както и други скъпи типове птици. Мястото е част от мрежата „ Натура 2000 “ по две наставления - зона „ Марица Пловдив “ по Директивата за птиците и „ Река Марица “ по Директивата за местообитанията. Законовата отбрана обаче не може да избави мястото от провали. Голям проблем са и двете незаконни скотски ферми на запад от моста. В тях изцяло нелегално се отглеждат крави и коне.

„ Държавните институции от години са безсилни да се оправят с казуса “, счита природозащитникът. На брега се натрупат строителни материали и екскременти, а част от дигата е скъсана и оттова в Марица се изливат мръсните води.

При едно огромно наводняване те ще затлачат реката и може да се стигне до големи провали. „ Тези ферми погазват минимум три закона и все пак никой не ги закача с пръст. Явно са благосъстоятелност на някой доста почитан човек “, иронизира Димитър Плачийски.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР