Безработицата засяга не само портфейла - тя може да увреди

...
Безработицата засяга не само портфейла - тя може да увреди
Коментари Харесай

Безработицата има отрицателни ефекти върху сърцето

Безработицата визира освен портфейла - тя може да повреди и сърцето. Това демонстрира изследване, което свързва трайната липса на работа с инфаркта при хора на възраст над 50 години. Като обособен фактор безработицата се подрежда до пушенето, високото кръвно налягане и други аргументи, които въздействат на сърцето.

Учените анализирали данни за повече от 13 хиляди мъже и дами на възраст от 51 до 75 години, взели участие в изследване на зависимостта сред здравословното положение и пенсионирането. Участниците в изследването били интервюирани един път на всеки две години в ранйуте ба 8 години с въпроси за тяхната работа и здравословно положение.

Изследователите сплотяват в понятието " загуба на работата " няколко благоприятни условия - уволняване, редуциране, интервали без работа при промяна на работното място, както и доброволното овакантяване. В разбора на резултатите се показва, че уволненията и съкращенията основават най-голяма заплаха от инфаркт.

На доктрина загубата на работа може да провокира инфаркт при хора със сърдечни болести или стеснени артерии. Наред с това би трябвало да се регистрира и фактът, че при загуба на работа се губи издравната осигуровка, която би разрешила по-добри медицински грижи.

Близо 70 на 100 от интервюираните най-малко един път са оставали без работа, а най-малко 10 на 100 от тях са оставали без работа по четирии повече път. През интервала на изследването измежду интервюираните били регистрирани 1061 случая на инфаркт.

Данните демонстрират, че при хората, които най-малко един път са оставали без работа, заплахата от инфаркт е с 22 на 100 по-висока спрямо хората, които в никакъв случай не са се оказвали в такова състояние. А при хората, които са оставали без работа четири или повече пъти, заплахата от инфаркт се увеличавала с 60 на 100, настояват създателите на проучването въз основа на оценените данни.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР