Безработицата в страната ще продължи да намалява и тази година,

...
Безработицата в страната ще продължи да намалява и тази година,
Коментари Харесай

Безработицата у нас пада рекордно до 179 хил. души през 2019 г.

Безработицата в страната ще продължи да понижава и тази година, а през 2019 година ще доближи 179 000 души, оповестиха в прогнозния си отчет от Международната организация на труда по време на  вчерашното разкриване на пролетната сесия на ръководещия й орган.

Ако прогнозата се извърши, това ще бъде най-ниското ниво на безработица у нас в актуалната икономическа история, пишат от пресцентъра на КНСБ. Това равнище е по-ниско и от 2008 година, преди началото на световната финансова рецесия.

По данни на МОТ към края на 2019 година безработните у нас са били 203,9 хиляди. За съпоставяне през 2013 година те са били близо 440 000.

По време на събитието бе наранена и тематиката за неравенството сред мъжете и дамите. Според данните на организацията в международен проект разликата в приходите сред двата пола е 26 на 100. В Европа тази разлика е към 16 на 100, а в България – 14%, сочат данни на КНСБ.

МОТ е една от най-старите интернационалните организации. Създадена при Лигата на нациите, тя действа и до през днешния ден, а от 1946 година става първото профилирано институция на Организация на обединените нации.

МОТ приема правно обвързващи конвенции както и рекомендации за страните членки, засягащи разнообразни области на трудовото право. Те откриват минималните стандарти на главните трудови права, както и други стандарти, регулиращи изискванията на претовареност, труд и обществено обезпечаване.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР