Безработицата в Норвегия се изстреля до 14,7% към края на

...
Безработицата в Норвегия се изстреля до 14,7% към края на
Коментари Харесай

Безработицата в най-богатата скандинавска страна се изстреля до почти 15%

Безработицата в Норвегия се изстреля до 14,7% към края на март, демонстрират данните на локалната национална статистика. Това е един от най-високите дялове от популацията в трудоспособна възраст, който е изпадал от претовареност в историята на страната, като за финален път сходна картина се е следила през Втората международна война.

Същевременно темпът на повишаване е извънредно висок - през януари тази година делът на безработните беше едвам 3,8%, откакто в средата на 2019 година спадна до най-ниската си стойност от 2014 година насам. Така безработицата освен е измежду най-високите в историята, само че и регистрира несъмнено най-бързото си повишаване.

Столицата Осло е измежду най-тежко засегнатите, като там безработното население към този момент е 12,7% от работещите, а повече от 25% от заетите в туризма и превоза също към този момент не са работа. В сферата на търговията на дребно процентът, въпреки и извънредно висок, въпреки всичко е по-нисък - 20%.

Данните в страната демонстрират, че делът на изцяло безработните е 10,7%, до момента в който други 4% са се записали като отчасти безработни. До обстановката се стигна, откакто преди три седмици управляващите в страната вкараха изключителни ограничения за справяне с пандемията от ковид.

Тъй като обаче те включваха и затваряне на обществени и частни институции, решението на политиците простреля стопанската система на страната в крайници, довеждайки до трайното прекратяване на активност на доста компании.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР