Безработицата в еврозоната през януари е запазила декемврийското си равнище

...
Безработицата в еврозоната през януари е запазила декемврийското си равнище
Коментари Харесай

България вече не е сред страните с най-голям спад на безработицата в ЕС

Безработицата в еврозоната през януари е запазила декемврийското си ниво от 7,4 на 100 - най-ниското от май 2008 година, регистрира през днешния ден европейската статистическа работа Евростат.

Тази цифра дава отговор на прогнозите на анализаторите, интервюирани от компанията за финансови услуги Фактсет (Factset), отбелязва Франс прес.

На годишна основа индикаторът е понижен по отношение на 7,8 % за януари 2019 година.

В целия Европейски Съюз безработицата също е останала постоянна по отношение на декември на ниво 6,6 % през януари и бележи намаляване по отношение на 6,9 % за същия месец на предходната година. В Европейски Съюз индикаторът сега е най-нисък от началото на месечната статистика през януари 2000 година.

През януари 2020 година година България към този момент не е измежду страните в Европейски Съюз с максимален спад на безработицата на годишна основа, откакто два следващи месеца беше в тази група, сочат данните на уеб страницата на Евростат.

В страната ни януарската безработица е 4,1 на 100 по отношение на 4,2 на 100 през декември и 4,8 % през януари предходната година, осведоми Българска телеграфна агенция.

Най-силно годишното намаляване продължава да бъде в Гърция (от 18,6 % на 16,5 % сред ноември 2018 година и ноември 2019 година), следвана този път от Кипър (от 7,6 % на 6 процента) и Хърватия (от 7,2 % на 6,1 процента).

През януари по отношение на година по-рано нивото на безработицата се е намалило в 19 страни членки, останало е устойчиво в Германия и Румъния и се повишило в Естония, Словения, Португалия, Литва, Люксембург и Швеция.

Най-ниска е безработицата в Чехия (2 процента) и Полша (2,9 %, а най-висока - в Гърция (16,5 процента) и Испания (13,7 процента).

България е на осмо място от 27 страни.

През януари безработицата измежду младежите е достигнала надлежно 14,9 % в Европейски Съюз и 15,6 % в еврозоната по отношение на 14,1 % и 15,3 % през декември. На годишна основа има спад. Най-ниска младежка безработица е регистрирана в Чехия (5,3 процента), а най-висока - в Испания (30,6 процента).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР