Безработицата в България също рязко се увеличи заради кризата, причинена

...
Безработицата в България също рязко се увеличи заради кризата, причинена
Коментари Харесай

McKinsey предвижда удвояване на безработицата в Европа

Безработицата в България също внезапно се усили поради рецесията, породена от ковид.

© Надежда Чипева Повече от една четвърт от работещите в Европа ще усетят икономическите отрицателни резултати от пандемията от ковид, а безработицата на континента може да се удвои през идващите месеци. Това демонстрира разбор на консултантската компания McKinsey.

Предвижданията й са, че за до 59 млн. заети има риск от понижаване на работното време, краткотрайно или непрекъснато освобождение от работа, оповестява Politico. Най-сериозно ще пострадат секторите, свързани с обслужването на клиенти и продажбите, храненето и строителството.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Много повече хора без работа

Според консултантската компания през тази година безработицата в 27-те страни на Европейски Съюз ще доближи 7.6% през 2020 година и ще се върне към равнищата си отпреди рецесията през четвъртото тримесечие на идната година. В най-лошия сюжет индикаторът може да доближи 11.2% през 2021 година и да се възвърне на равнищата от 2019 година едвам до 2024 година

Безработицата в еврозоната доближи 12-годишно дъно през февруари, преди болестта да се популяризира в Европа и страните да вкарат ограничения за преодоляването й. Безработицата във валутния съюз се намали до 7.3%, което беше най-ниското й равнище от март 2008 година
McKinsey отбелязва, че последствията ще варират измежду демографските групи и индустриалните браншове.

Половината от застрашените работни места са в секторите на обслужването на клиенти и продажбите, храненето и строителството. В бранша на търговията на едро и дребно 14.6 млн. работни места може да бъдат застрашени, както и 8.4 млн. в хотелиерството и хранителната индустрия и 1.7 млн. в изкуствата и заниманията.

" Загубата на тези работни места ще бъде освен покруса на самостоятелно ниво, само че и доста мъчително от икономическа позиция ", показва компанията. В отчета се акцентира близката връзка сред равнището на обучение и краткосрочния риск за работните места, " която може да задълбочи съществуващите обществени неравенства ".
По-младите служащи и личният състав в дребните и междинните предприятия също са по-изложени на икономическото влияние на вируса.

Наред с ограниченията за стопански тласъци, консултантската компания предлага държавните управления могат да подтикват преназначаването на служащи в сериозни браншове - да вземем за пример търговците на храни могат краткотрайно да наемат чиновници от заведенията за хранене, които сега не работят.
Освен това управляващите могат да вземат участие интензивно в преквалификацията на песронала, останал без работа.

Съкрушителен резултат

Анализът на McKinsey на процедура удостоверява упованията на Международната организация на труда за съкрушителния резултат на ковид върху заетостта в международен мащаб. През предишния месец организацията, която е част от структурите на Организация на обединените нации, разгласява отчет, в който се твърди, че 1.25 милиарда служащи по света са наети в секторите, които са избрани като високорискови от " фрапантни и опустошителни " съкращения и намаления на работните часове и заплатите. Много от застрашените чиновници са нискоквалифицирани и са на нископлатени длъжности.

Прогнозата на Международната организация по труда е, че през второто тримесечие пандемията ще " изтрие " 6.7% от работните часове в международен проект, което е еквивалентно на уволнението на195 млн. чиновници на цялостен работен ден.

Големи свивания в бизнес активността през второто тримесечие се чакат в арабските страни (8.1%, или 5 млн. чиновници на цялостен работен ден), Европа (7.8%, или 12 млн.), Азиатско-тихоокеанския район (7.2%, или 125 млн. служители).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР