Безработицата в България е рекордно ниска, а в същото време

...
Безработицата в България е рекордно ниска, а в същото време
Коментари Харесай

НОИ: Разходите за обезщетения при безработица растат

Безработицата в България е рекордно ниска, а в това време разноските на Държавното публично обезпечаване за компенсации за безработица порастват, сочат данните от разбор на Националния застрахователен институт, представени от БНР.


Според специалистите на Национален осигурителен институт, главната причина за сериозния растеж на разноските за обезщетение за безработните е по-високият междинен размер на това обезщетение. За 2018 година то е 478 лв., до момента в който през 2014 година е 267 лв..

Ако през 2014 година хората с право на обезщетение за безработица са били малко над 100 000 души, то през предходната година те са с близо 29 000 по-малко, т.е. размерът на компенсацията нараства по-бързо, в сравнение с понижава броят на безработните. Причината за този растеж е, че среднодневното обезщетение е 60% от среднодневното заплащане, върху което човек се обезпечава, а то пораства.

Освен това минималният дневен размер на компенсацията от януари предходната година се усили от 7,20 на 9 лв.. Промяната в структурата на получателите на компенсации за безработица също е измежду аргументите за растеж на компенсациите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР