Безработицата през юни е паднала с 0,4% спрямо предходния месец

...
Безработицата през юни е паднала с 0,4% спрямо предходния месец
Коментари Харесай

Рекордно ниска безработица през юни

Безработицата през юни е паднала с 0,4% по отношение на предходния месец и е 5,7 на 100, сочат данни на Агенцията по заетостта. Спрямо година по-рано понижението с 1,1%.

Регистрираните безработни в края на месеца са общо 188 576, като числеността им се свива с 5.9% по отношение на предходния месец и с 15.9% по отношение на година по-рано. Новорегистрираните лица през юни са 21 898, като от тях 1 704 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа.

Общо 23 769 лица са постъпили на работа през месеца, като 75.2% от тях са устроени в действителната стопанска система. В резултат от осъществяването на дейните ограничения за поощряване на заетостта измежду безработните, през месеца в субсидирана претовареност са включени 5 886 лица: 2 720 – по стратегии, 2 488 – по схеми на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките ресурси” и 678 – по ограничения.

През месеца общо 797 безработни лица са включени в образования за придобиване на нова подготовка и основни компетентности. Основно специалностите в които се образоват курсистите са в региона на хотелиерството, туризма, строителството, а основните компенетности са: цифрова, предприемачество, умения за учене.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през юни са 17 339, като 83.3% от тях са в частния бранш. Най-голям дял свободни работни места са декларирани в преработващата индустрия (30.3%), търговията (14.7%), хотелиерството и ресторантьорството (11.9%), административните и спомагателните действия (8.3%), интервенциите с недвижими парцели (6.5%), строителството (5.6%) и други

Най-търсените групи специалности през месеца са били: личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и транспорта; оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; квалифицирани служащи по производството на храни, облекло, дървени произведения и други

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР