Безработица, висока емиграция, организирана престъпност, етническо напрежение - тези явления

...
Безработица, висока емиграция, организирана престъпност, етническо напрежение - тези явления
Коментари Харесай

Милош Кабашич: В Косово всъщност никой не иска диалог

Безработица, висока емиграция, проведена престъпност, етническо напрежение - тези феномени не са непознати за младежите, в която и да е балканска страна, в това число България. Особено стряскащи измерения те обаче имат на място като Косовска Митровица - град с население, почти равно на това на Шумен и Хасково, безусловно разграничен от тлеещия спор сред сърби и албанци.

През Косовска Митровица минава директна граница сред сръбската и албанска част на Косово - това са мостовете над река Ибър, които помнят не един и два етнически конфликта и разнообразни произшествия. Сега по тях се минава свободно, само че общностите не престават да не споделят.

В града пораства едно потомство от хора, чийто живот е съдбоносен от войната в края на 90-те, непризнатата от Белград самостоятелност на Косово и продължаващия институционален и всекидневен безпорядък в междуетническите връзки. Трайната младежка безработица е 55%, а по улиците на града е мъчно да срещнеш младежи, без значение дали сръбски, или албански младежи.

Това споделя 25-годишния Милош Кабашич, който учи, живее и работи в Северната, сръбска част на Митровица. Милош е измежду хората, намерили работа в неправителствени организации, които се пробват да открият разговор с техни връстници от албанската страна. Както той изясни обаче, това не се отнася за неговите другари:

„ Защото ги е боязън да прекосят моста и от това, което може да им се случи, в случай че го прекосят. Това се отнася и за албанците. Причината е неналичието на познание за другите и това, че децата са обект на агитация. На Север може и татко ти да ти каже: " Не отивай там, оттатък моста, там ще те убият ". Страхът е по-обясним при хора, които са изгубили някого или нещо по време на войната “.

През 2013 година Белград и Прищина подписаха съглашение в Брюксел за разрешаване на другите разногласия посред им. Оттогава обаче ситуацията в Митровица не се е трансформирала изключително. В началото на годината пристигна и фрапантният случай с показното ликвидиране на един от политическите водачи на сърбите в Митровица  - Оливер Иванович. И тогава доста сърби още веднъж се събират при мостовете над Ибър. Етническото и политическо напрежение обаче е единствено една от аргументите младежите от Северна Митровица да емигрират в Сърбия или чужбина, изяснява Милош Кабашич:

„ Не знаеш какво може да ти се случи. Дали някой няма да те нарани, дали няма да изгубиш работата си, в случай че Сърбия реши да се изтегли от района. Младите тук нямат и доста благоприятни условия за работа - те могат да работят в зали за залагания или магазини. Възможности за хора с по-високо обучение обаче няма. Затова доста от приятелите ми са в Белград или след гимназията научиха немски и отпътуваха да работят в Германия “.

В албанската част на Косово, както и в България, работни места оферират голям брой кол-центрове. Сръбските младежи обаче рядко се възползват от тях. Милош описа за какво:

" За да работиш в кол-център би трябвало да знаеш немски и да пътуваш до Прищина или друго място. Гражданите от Северно Косово не се усещат сигурни да пътуват натам. Аз също. Никога не съм се качвал на рейс за Прищина. Винаги взимам такси ".

Милош Кабашич не счита, че формалните поръчки за европейска интеграция на Сърбия и Косово усъвършенстват дълго натрупваните проблеми на младите: 

" Роден съм в Бошняшката махала на града, която е мултиетническа. Израснал съм дружно с албанци, турци, горани, бошняци и сърби. Никога не съм имал проблем да излизам с някого, само че всякога, щом стане въпрос за политика, нещата стават зле. Ако приказваме за разговора от политическа позиция, можем да заключим, че това е нещо, което нито една от страните не желае. В Косово никой в действителност не желае разговор - държавното управление е срещу и опозицията е срещу. Същото е и в Сърбия ".

Целия роман на 25-годишния гражданин на Северна Митровица Милош Кабашич може да чуете от звуковия файл. Още диалози с забавни събеседници от Косово очаквайте и през идващите дни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР