Безработица през юни продължава да намалява, като през месеца равнището

...
Безработица през юни продължава да намалява, като през месеца равнището
Коментари Харесай

Рекордно ниска безработица отчита Агенцията по заетостта през юни

Безработица през юни продължава да понижава, като през месеца нивото ѝ се открива на 5,7%. Административната статистка на Агенцията по заетостта регистрира намаляване от 0,4 процентни пункта по отношение на май 2018 година и от 1,1 процентни пункта на годишна база.

Регистрираните безработни в края на месеца са общо 188 576, като числеността им се свива с 5,9% по отношение на предходния месец и с 15,9% по отношение на година по-рано.

Новорегистрираните лица през юни са 21 898 , като от тях 1704 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. От началото на годината чиновниците от бюрата по труда са задействали 31 903 лица, като е прибавен целия инструментариум за активиране на Агенцията по заетостта: трудови тържища, срещи и презентации със завършващите обучение, проведени от кариерните центрове, действия на юношески, ромски, трудови посредници и други

Освен към безработните, активността на бюрата по труда е ориентирана също към заети, учащи и пенсионери, като през юни 818 души от тези групи са били регистрирани като търсещи работа.

Общо 23 769 лица са постъпили на работа през месеца , като 75,2% от тях са устроени в действителната стопанска система. В резултат от осъществяването на дейните ограничения за поощряване на заетостта измежду безработните, през месеца в субсидирана претовареност са включени 5886 лица: 2720 – по стратегии, 2488 – по схеми на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките ресурси” и 678 – по ограничения.

През месеца общо 797 безработни лица са включени в образования за придобиване на нова подготовка и основни компетентности. Основно специалностите, в които се образоват курсистите, са в региона на хотелиерството, туризма, строителството, а основните компенетности са: цифрова, предприемачество, умения за учене.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през юни са 17 339, като 83,3% от тях са в частния бранш. Най-голям дял свободни работни места са декларирани в преработващата индустрия (30,3%), търговията (14,7%), хотелиерството и ресторантьорството (11,9%), административните и спомагателните действия (8,3%), интервенциите с недвижими парцели (6,5%), строителството (5,6%) и други

Най-търсените групи специалности през месеца са били: личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и транспорта; оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; квалифицирани служащи по производството на храни, облекло, дървени произведения и сродни на тях; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; монтажници; помощници при подготвяне на храни; преподаватели; водачи на МПС и преносими уреди и др.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР