Безработица, обезлюдяване, разбити улици, остаряла водопроводна мрежа, често спиране на

...
Безработица, обезлюдяване, разбити улици, остаряла водопроводна мрежа, често спиране на
Коментари Харесай

Проблемите на малките селища засилват обезлюдяването им

Безработица, обезлюдяване, разрушени улици, остаряла водопроводна мрежа, постоянно прекъсване на тока , нерегламентирани сметища, неприятно транспортно обезпечаване − това са главните проблеми в множеството дребни обитаеми места в България.

В Област Кърджали (Южна България) множеството от половината села имаха единствено по един кандидат-кмет, заключи БНР.
 Официално от ЦИК: ГЕРБ печели балотажите в 9 регионални града, Българска социалистическа партия - в 3
Официално от ЦИК: ГЕРБ печели балотажите в 9 регионални града, Българска социалистическа партия - в 3

В 6 регионални центъра побеждават други политически сили и независими…

Причината, съгласно специалисти, е все по-изострящия се развой на обезлюдяване. Липсата на работа кара младежите в кърджалийското село Припек да го напущат. Фиданка Башева, жена от селото, споделя за живота в село Припек .

" Младите бягат − в София, в Кърджали, в чужбина. Ние, възрастните, претърпяваме, както намерим за добре − все по-малко отглеждаме тютюн (доскоро главен поминък), само че пък си имаме по една крава, садим си картофи, боб, лук, домати, краставици и по този начин се препитаваме. Лекар обаче нямаме. Веднъж седмично, за два-три часа, идва доктор от близкия град Джебел ", сподели жителката на Припек.
 АБВ регистрират сполучливи избори
АБВ регистрират сполучливи избори

Румен Петков призна за неприятни резултати в София, Пловдив, Бургас и Стара Загора

По думите й, когато човек се разболее по-сериозно, вика " Бърза помощ ". За обзор при експерт или за постъпване в болница отиват до Кърджали, Пловдив или в София. Имат учебно заведение и детска градина .

" Ако нищо не се промени, до десетина години ще останат единствено възрастните, след това ще се затворят къщите и селото ще остане без хора . Както върви, по този начин ще е ", сподели дамата.

Дрангово е едно от по-големите села в кърджалийско, с към 1200 души население . Намира се на 4 км от граничната вадичка с Гърция. Проблемите и там са липса на работа, ниски приходи, все по-малко млади хор а .
 Победа на Българска социалистическа партия над ГЕРБ в Разград
Победа на Българска социалистическа партия над ГЕРБ в Разград

Денчо Бояджиев надделя Валентин Василев

Според детската учителка Цветана Топчиева в Дрангово към момента се намират дечица за учебно заведение и детска градина, само че те непрекъснато понижават.

В градината има 19 деца, а единствено преди три години са били над 50 . Училището е с 35 възпитаници. " Добре, че е предпазено, тъй като другояче децата би трябвало да пътуват до по-голямото село Бенковски. А мъничко дете, първокласник да го пратиш там, без контрол, е рисково . Много неща желаеме от новия кмет, само че най-важното е да оправи разрушените улици и да обезпечи благонадежден тръбопровод. Имали сме случаи цялото село да се реди на опашка пред една чешма, с цел да си налива вода ", сподели Топчиева.

Една от жителките на село Бенковски - Моника Живкова, е пристигнала единствено за малко в родното си село Бенковски.

" Работя в чужбина от три години, в земеделието . След Нова година още веднъж отпътувам ", сподели тя.
 Безработицата в страната доближи 4.2%
Безработицата в страната доближи 4.2%

По думите на Бисер Петков технолигиите слагат нови условия към работната ръка

Жената не вижда бъдещето си в България . " В чужбина работя за 10 евро на час, а тук през целия ден за същите пари ", изясни Живкова.

Нейните родителите работят в шивашкия завод - една от дребното компании, наред с кафенетата, където в дребните обитаеми места.

Анжела Хаджиева, също от Бенковски, е студентка в Пловдив . Тя учи задочно и в свободното си време е на село. Лятото прекарва при родителите си в Холандия , където изкарва годишната си такса за университет. Двете дами - Моника и Анжела, признават, че към този момент доста техни връстници възприемат родната си страна единствено като туристическа дестинация, която посещават един път годишно.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР