Безпрецедентно топли партньорски и дори приятелски отношения свързват днес Москва

...
Безпрецедентно топли партньорски и дори приятелски отношения свързват днес Москва
Коментари Харесай

Путин засилва руското влияние в Близкия изток с посещения в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства

" Безпрецедентно топли партньорски и даже другарски връзки " свързват през днешния ден Москва със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Тази оценка даде президентът на Русия Владимир Путин в изявление за арабски малките екрани преди започващите си през днешния ден публични държавни визити в двете близкоизточни страни, осведоми " Росийская газета ".

Но " Русия в никакъв случай не другарува с някого срещу другиго ", напомнил Путин, " щом станало дума за Иран ". Иран е огромна районна мощ, чиито ползи би трябвало да се съблюдават и за взаимно съгласие да се води разговор, изтъкнал той.

" Ако използваме положителните си връзки и с Иран, и с арабския свят, със Саудитска Арабия, с ОАЕ, коства ми се, може да открием нещо от общ интерес ", декларирал съветският водач.

Преговорите ще минат на фона на рецесията в Персийския залив, която всеки миг може да провокира директен боен конфликт сред арабските страни и Иран, отбелязва обаче " Комерсант ".

Руският президент идва в кралството тъкмо месец след офанзивата против саудитските петролни обекти. Гледищата на Москва и на Рияд върху случая, раздрусал петролните пазари, радикално се разминават. Отговорността бе поета от йеменското придвижване на хусите " Ансар Аллах ". Но Саудитска Арабия, Съединени американски щати, Англия, Франция и Германия упрекнаха Иран, показва вестникът. " Погледнете картата, къде е Йемен, а къде - Иран. Трябват ли ви други доказателства? " - коментирал пред " Комерсант " неназован западен посланик.

Москва не поддържа версията, че зад офанзивата стои Техеран, най-малко обществено, обобщава изданието изказвания на Путин пред арабските малките екрани. Той разказал също, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман запитал дали Русия може да взе участие в следствието на случая. Владимир Путин заречен да даде за задачата " всичко, каквото изискат от нас, и всичко, каквото имаме ".

Веднага след нападението президентът на Русия за следващ път предложи на Рияд да купи от Москва системи за противовъздушна защита, припомня всекидневникът. И предвижда, че на идните договаряния държавните водачи " ще се помъчат да избегнат острите тематики и да се концентрират на това, което сближава двете страни ".

При все това саудитският държавен министър за външните работи Адел ал Джубейр дал отговор " уклончиво ", запитан от " Комерсант " по какъв начин се отнася Рияд към показаната през лятото от Москва актуализирана идея за групова сигурност в зоната на Залива. В нея се приказва за разговор сред страните от района, в това число Иран, разяснява вестникът.

Основният акцент в визитата на Путин ще бъде развиването на търговско-икономическото съдействие. В Саудитска Арабия наложително ще се разисква договорката ОПЕК+, която би била невъзможна без координиране сред Москва и Рияд. Освен това са готови за сключване близо 30 документа. Според Кирил Дмитриев, ръководител на Руския фонд за директни вложения, планува се Русия и саудитското кралство да сключат 10 покупко-продажби на обща стойност над 2 милиарда $, прибавя " Комерсант ".

Според събеседник на " Известия " в съветските железници двете страни възнамеряват да строят взаимно жп линия сред Рияд и пристанище Джида, също и жп връзки сред пристанищата по западното крайбрежие на кралството в границите на бъдещия саудитски сухопътен мост сред Червено море и Персийския залив.

Източник от съветската делегация удостоверил данните и добавил, че страните се насочват към градеж, рационализация и реорганизация на жп линии в границите на саудитската икономическа стратегия " Визия 2030 ". Освен това ще се разискват доставки на съветски системи за безвредно придвижване на влакове и образование на саудитски експерти в Русия.

Блумбърг описа за несбъднатите очаквания на Русия да получи саудитски вложения, отбелязва обаче съветското издание на " Форбс ".

Саудитският престолонаследник даде обещание на Русия вложения в размер на 10 милиарда $, само че за няколко години е вложена единствено четвърт от тази сума. Забавени или спрени бяха доста руско-саудитски планове в строителството, въоръженията и взаимните добиви, разяснява списанието.

Визитата на Путин в кралството приказва за подсилване на двустранните връзки, само че Москва е все по-недоволна от обстоятелството, че тези връзки не носят осезаема икономическа полза, акцентира Блумбърг, представена от " Форбс ".

Руско-саудитските връзки са положителни единствено извън, само че не им доближава дълбочина, разяснява за организацията Алексей Потьомкин, общоприет шеф на консултантската компания " Москау полиси груп ". Той акцентира, че в подмяна на договорката ОПЕК+ саудитците дали обещание на Русия преференциални вложения и отлични бизнес благоприятни условия, само че това за жал не станало факт.

 

По материали на БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР