Безпрецедентно отлагане разглеждането и гласуването на бюджет на Хасково за

...
Безпрецедентно отлагане разглеждането и гласуването на бюджет на Хасково за
Коментари Харесай

Беливанов: В закона не е предвидено отлагане на бюджета

Безпрецедентно отсрочване разглеждането и гласуването на бюджет на Хасково за 2019 година сътвориха общинските съветници. Това декларира в следващото си обстойно писмо до медиите кметът Добри Беливанов. Според него в Закона за обществените финанси локалният парламент приема с решение бюджета на общината по индикаторите в период до 15 работни дни от внасянето му от кмета.
" В Закона не е планувано отсрочване на разглеждането на бюджета, а 15 дневния период изтича на 5 февруари. Мотивите, съгласно мен, са неоснователни ", прибавя кметът. Той разяснява още, че в годината на локални избори евентуално някои съветници си вършат PR, като оферират в бюджета избрани разноски, с цел да удовлетворят желанието на евентуалните си гласоподаватели.
" Все отново за тези нови разноски вносителят би трябвало да уточни от кое място да бъдат обезпечени средствата. Кои от разноските в проектобюджета да бъдат съкратени, с цел да се обезпечат тези към два милиона спомагателни разноски. Не съм срещу направените оферти, само че изискването е да има средства за това ", акцентира в изказването си кметът.
Той добавя, че на съвещанието на бюджетната комисия и ръководителите на групи имало оферти за нарастване на някои данъци. " Логичен е въпросът, за какво общинските съветници не смеят да внесат това за гласоподаване в локалния парламент? Може би чакат това да направи кметът? Още при започване на мандата заявих, че нарастване на налози и такси няма да допуснем без добре аргументиран разбор и до момента съблюдаваме обещанието ", изяснява риторично градоначалникът.
Според него прелестна концепция била препоръчаното от съветници да бъде планиран градски басейн на мястото на тогавашния затвор. " Наистина Хасково има потребност от такова оборудване. Предложеният теренът обаче е несъответствуващ. Съдът и на втора инстанция дефинира, че там е имало монумент на културата, който е опустошен непозволено. Очакваме какво ще е окончателното решение на Темида. Законът планува вид, задължаващ да бъде възобновена постройката монумент на културата. Ако решим там да има басейн, ще се образува следващ комплициран проблем. И още веднъж няма предложение от кое място да са средствата за проектирането и построяването на оборудването, както и за водоизточник, от който да бъде захранено то ", обосновава се Добри Беливанов.
Той не отхвърля, че предлагането да се дава по една минимална заплата за новородено дете е положително. " Това " предоставяне " би трябвало да е обосновано - т.е. на база разбор на родените деца през последните няколко години да планираме нужната сума в бюджета, да разработим устав, одобрен от Общинския съвет ", стимулира се кметът на Хасково.
" Актуалната е и концепцията да подкрепяме съставите в областта на културата посредством нарастване на дотацията. Хасково има три оркестъра на общинска прехрана. Безспорно те са нужни за града ни - обред, празник в Хасково не може без духовия оркестър, без Народния оркестър, който, да напомня, бе възобновен в този мандат, без Камерния оркестър. Гордеем се, че в Хасково имаме такива музиканти. Помним, че тъкмо този възобновен безусловно преди месеци Народен оркестър показа България на централния площад в Брюксел в самодейността Голямото хоро под егидата на евродепутата Ева Майдел. Тези прелестни музиканти накараха хиляди хора да се заловен на хорото посред Брюксел ", разяснява Беливанов. Той добавя, че за тези сформира са също са нужни спомагателни средства за заплати, за нови костюми, средства за подвижност, и още защо ли не. " Безспорно е належащо нарастване на издръжката на обединенията към Младежки център, които са на прехрана на общината. Родителите не заплащат такса за визитата на заниманията за децата им, за разлика от частните. А заплатите на преподвателите в тези школи по никакъв начин не са високи и са от общинския бюджет ", отбелязва в писмото си градоначалникът.
Той пита още, за какво защитата на учебните заведения би трябвало да се поема от общината, а не от бюджета на самите школа. " Обикновено в края на настоящата година остават средства от бюджетите им – преходни останки. Как в другите общини учебните заведения съумяват да се оправят с този разход ", пита риторично Беливанов.
" Много са спортните клубове, които общината спонсорира, само че също се дофинансират и посредством събираните такси от родителите. Според нас по-важно е за момента да финансираме поправки на материалната база, с цел да подобрим изискванията за осъществяване на подготвителния развой. Затова тази година в бюджета предвиждаме 400 000 лв. за ремонт на дворовете на две учебни заведения. Свидетели сме по какъв начин наподобяват след ремонтираните по план от стратегия Региони в напредък ОУ ”Шандор Петьофи ” и ОУ ”Св.Иван Рилски ” Не заслужават ли децата и от другите учебни заведения да имат такива дворове с такива спортни площадки ", заявява кметът
По отношение на разноските за селата, той изяснява, че управниците им към този момент създали своите оферти. Те са включени в бюджета за актуалната година. Това се отнася и за второстепенните разпоредители.
" В бюджет за 2019 година сме заложили близо половин милион лв. и за заплатите на общинските съветници. Очаква с те да работят в интерес на жителите и да пазят ползите им.

Не би трябвало да допуснем жителите на община Хасково да бъдат заложници в едни политически игри и тънки сметки. Затова приканвам общинските съветници да помислят за хората в общината и да постъпят рационално. Мнозинството от нашите съграждани не се интересуват коя партия е на власт, кой е кметът или общинските съветници. Нашите съграждани желаят улиците да са асфалтирани, осветени и чисти Искат спокоен, сигурен град, децата да имат положителни условия и в учебно заведение, и за спорт ", приключва обръщението си Беливанов./Марица
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР