Безпрецедентно нашествие на бели мечки в архипелага Нова земя в

Безпрецедентно нашествие на бели мечки в архипелага Нова земя в ...

Бели мечки причиниха бедствено положение в Русия.


Безпрецедентно нашествие на бели мечки в архипелага Нова земя в Русия принуди местните власти да обявят бедствено положение, пише The Guardian.

Не се споменава точният брой на мечоците, но е достатъчно голям, за да накара живущите там с дни да не напускат домовете си и да не изпращат децата си на училище.

View this post on Instagram
Новая земля Нашествие белых медведей Режим ЧС!!! #россия #белыймедведь #новаяземля #жизньнакрайнемсевере #север #остров #архипелаг #северныйостров #моймир #russia #newland #north #polarlights #polarbear #myworld

A post shared by Irina Elis MURMANSK, RUSSIA (@muah_irinaelis) on Feb 9, 2019 at 10:23am PST

За момента няма данни за пострадали хора, но се съобщава за няколко "гонки", в които животните са преследвали хора чак до домовете им.

В Нова земя живеят около 3000 души, които обаче не могат да вдигнат ръка срещу белите мечки, защото видът им е защитен на територията на Русия. 

View this post on Instagram
Белый медведь - хозяин архипелага! Может заглянуть и без приглашения!)))) #новаяземля #северноесияние #белыймедведь #полярныймедведь #красота #жизньнакрайнемсевере #север #остров #архипелаг #russia #newland #beauty #north #borealis #polarlights #myworld

A post shared by Irina Elis MURMANSK, RUSSIA (@muah_irinaelis) on Feb 4, 2019 at 2:42am PST

Правителството е изпратило специалисти, които да упоят животните и да се опитат да ги изместят от пределите на жилищните райони.

През 2016 г. в Нова земя е имало подобен случай, при който пет руски учени са прекарали почти две седмици под обсада от бели мечки в отдалечена метеорологична станция, но броят на животните далеч не е бил толкова голям, колкото при сегашната инвазия.

Източник: lifestyle.bg