Безпрецедентни спадове на БВП в ЕС и САЩ /в двуцифрени

...
Безпрецедентни спадове на БВП в ЕС и САЩ /в двуцифрени
Коментари Харесай

Fitch: Кризата ескалира, дълбоката глобална рецесия е неизбежна

Безпрецедентни спадове на Брутният вътрешен продукт в Европейски Съюз и Съединени американски щати /в двуцифрени измерения/ за второто тримесечие и дълбока световна криза прогнозира  рейтинговата организация Fitch, излиза наяве от нов анализ  публикуван днес на страницата й в интернет.

Спадът на международната стопанска система ще е поне 1,9% през 2020 година, а понижението на брутния вътрешен артикул на Съединени американски щати, Eврозоната и Англия ще доближи надлежно 3,3%, 4,2% и 3,9%. Възстановяването на Китай от срутва през първото тримесечие ще бъде доста лимитирано от световната криза и годишният напредък на страната ще остане под 2%, считат анализаторите на Fitch.

„ Прогнозираният спад на Брутният вътрешен продукт за годината като цяло е в сходство с нивото му по време на международната финансова рецесия, само че непосредственият удар за активността и работните места през първото полугодие на тази година ще бъде по-тежък “, разяснява основният икономист на организацията Брайън Култън.

Ескалирането на рецесията с ковид и провокираните от това блокади по света вероятно ще намали Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз със 7% до 8% на годишна основа през второто тримесечие и с 28%-30% в Съединени американски щати. „ Това е невиждан тримесечен спад на Брутният вътрешен продукт в спокойно време и е подобен с това, което считаме, че се случи в Китай през първото тримесечие “, добавя организацията.

Възможно е да се стигне до обичайно възобновяване в случай че здравната рецесия бъде овладяна доникъде на годината до степен, че блокадите бъдат анулирани и като се имат поради подхванатите вече мерки за стимулиране на стопанската система, считат от Fitch. Но би трябвало да се вземат поради доста фактори, които задълбочават разбъркването на пластовете като загуба на работни места, понижаване на финансовите разноски, разтърсване на цените на горивата и на финансовите пазари, се отбелязва в разбора.

Дори и в този случай „ нашата базова прогноза не планува връщане на Брутният вътрешен продукт към равнищата отпреди вируса до края на 2021 година в Съединени американски щати и Европа “, споделя Култън. На процедура, с новата, ревизирана прогноза организацията удостоверява и обявените преди дни отрицателни прогнози на МВФ за международната стопанска система.

Наложените блокади за управление на разпространяването на вируса имат светкавични и трагични последствия за ежедневната икономическа активност. Ограничителните мерки намаляват ежедневната активност с към 20% по отношение на нормалните равнища. Въздействието върху Брутният вътрешен продукт ще зависи от това какъв брой ще продължи блокадата, отбелязва Fitch.

Директното въздействие на блокирането на активността се задълбочава посредством редица канали. Най-видими са трагичните последствия за трудовия пазар, изключително в Съединени американски щати и Канада, където ежеседмичните данни за заявките при безработица усъвършенстват всички върхове, добавя организацията. 

Fitch ревизира и прогнозата си за безработицата на годишна основа за развитите към внезапно покачване като очаква тя да доближи връх в Съединени американски щати от 10% през второто тримесечие и упования за загуба на 10 млн. работни места. Компаниите също евентуално ще понижат финансовите си разноски, а потребителите ще се въздържат да купуват артикули, които не са от съществена нужда, предвиждат още финансовите анализатори.

Растящата рентабилност по държавните скъпи бумаги на нововъзникващите стопански системи и по корпоративните облигации стяга изискванията за финансиране на международните пазари, а усилването на $ и намаляващите цени на горивата ще се прибавят към проблемите пред растежа за страните с нововъзникваща стопанска система, отбелязва Fitch. Агенцията ревизира прогнозата си за цената на петрола вид Брент още веднъж е ревизирана до 35 $ за барел. Изтичането на капитали и лимитираните мрежи за обществена сигурност подлагат на спомагателен напън страните с нововъзникваща стопанска система, отбелязва Fitch.

Огромни пакети от ограничения за стимулиране на стопанската система бяха оповестени в доста страни, като в Съединени американски щати те доближават 10% от Брутният вътрешен продукт, а в Германия и Англия – до 5%.

„ В разгара на здравната рецесия по-високите държавни разноски може да изиграят значима роля в смекчаването на спада на активността, само че надали ще следим по-големи изгоди за растежа от ограниченията за стимулиране, до момента в който здравната рецесия не утихне “, разяснява Култън.

Fitch отбелязва, че Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати и Европа може да намалее с още 2 процентни пункта в съпоставяне със сегашната базова прогноза, в случай че блокадата бъде удължена до осем седмици и по-късно бъде отменяна постепенно и последователно. Това също ще забави връщането на Брутният вътрешен продукт към равнищата отпреди рецесията след края на пандемията. Ако вирусът не бъде овладян, може да се стигне до още по-неблагоприятни резултати, предизвестява Fitch.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР