Безпрецедентни протести започнаха в четвъртък във втория по големина ирански

...
Безпрецедентни протести започнаха в четвъртък във втория по големина ирански
Коментари Харесай

От "Свалете цената на яйцата" до "Смърт на диктатора" - седем въпроса за протестите в Иран

Безпрецедентни митинги започнаха в четвъртък във втория по величина ирански град Машхад и обгърнаха цялата страна - към този момент по-малобройни от тези през 2009 година, само че допълнително градове. За по-малко от седмица жертвите са минимум 20, а арестуваните - стотици. За дни отправяните послания от стопански прераснаха и в политически.

" Дневник " обобщава най-важното за демонстрациите.

Какво желаят протестиращите

В мотив за митингите се трансформира скокът в цената на яйцата. Първите претенции, с които започнаха демонстрациите, бяха за по-високи заплати и справяне с корупцията, чието битие в институциите призна и президентът Хасан Рохани. С разрастването на демонстрациите обаче зачестиха политическите послания - имаше такива, ориентирани против икономическите решения на кабинета на Рохани, религиозното управление на страната (включително против висшия лидер аятолах Али Хаменей) или против външната ѝ политика, да вземем за пример тази в Сирия или поддръжката за " Хизбула " и някои палестински организации. Дори лозунги като " гибел на диктатора " намират място измежду виковете.

Сред стачкуващите се чуват и възгласи като " Реза Шах, благословена да е душата ти ", като се има поради починалия Реза Шах Пахлави, управлявал от 1925 до 1941 година Династията, която той основава, е свалена от революцията през 1979 година Според източници на Би Би Си обаче Пахлави не е бил интензивно забъркан в организирането на митингите.

Как дава отговор държавното управление

За управляващите главната алтернатива е по какъв начин да сложат завършек на демонстрациите, без да отприщят яд измежду жителите. И без информация за сериозен полицейски отговор митингите към този момент ескалираха - имаше известия за офанзиви на полицейски сектори, банки и джамии. Засега те пробват да попречват връзката сред протестиращите, блокирайки обществените мрежи, които най-вече се употребяват от тях.

Стотици са задържани - от тях над 500 единствено в Техеран и е допустимо броят в цялата страна да е четирицифрено число, когато бъдат оповестени публични данни - а арестуваните може да получат даже смъртни присъди поради дейностите си. В първата седмица на митингите обаче не бяха пуснати специфичните елементи, които потушиха митингите от 2009 година, нито милициите " Басидж ". По улиците по-рядко се намесва Революционната армия, което не значи, че не влиза в конфликти с стачкуващи. През 2009 година протестиращата Неда Ага-Солтан беше простреляна в гръдния панер и това я трансформира в икона на опозицията.

 От
© Associated Press

Защо митингите в Иран са събитие

Иран рядко става сцена на политически митинги или пък на такива, чиито стопански или обществени претенции прерастват в политически послания. Сегашните вълнения са най-сериозните от 2009 година насам, когато стотици хиляди излязоха на улицата след резултатите от президентските избори, извоювани за повторно от Махмуд Ахмадинеджад.

Мащабът на сегашните е съвсем невиждан - обхванати са минимум 20 града из цялата страна. Макар в някои от тях участниците да са десетки или стотици, в други става въпрос даже за хиляди. Това на процедура се случва за пръв път от появяването на ислямската република - преди осем години Техеран беше центърът на събитията.

Има ли " водачи "

На пръв взор демонстрациите наподобяват " по-спонтанни ", доколкото опозиционните водачи от 2009 година не са част от тях. Не се чуват ярки гласове в поддръжка на настояванията.

Според " Ройтерс " и " Вашингтон пост " в митингите вземат участие хора от разнообразни обществени групи, само че доста от въвлечените в тях са млади служащи, които не са свързани със междинната класа. По време на революцията от 1979 година уредниците, открили ислямска република и свалили шаха, постоянно акцентираха дейностите си като завършек на обществената несправедливот и на потисничеството в страна, която по това време е белязана от повсеместна беднотия и невисок стандарт на живот. Обратно, през 2009 година множеството участници са по-заможни, от междинната класа и от огромни градове.

Официални данни на управляващите сочат, че 90% от задържаните са на възраст под 25 години.

Каква е ролята на стопанската система в митингите

Политиките на икономии и разочарованието измежду анулацията на интернационалните наказания, наложени на Иран поради нуклеарната му стратегия, евентуално са свързани с избухналата рецесия. В акцията за преизбирането си Рохани изтъкваше като главен триумф на първия си мандат - от 2013 до 2017 година - точно свалянето на глобите като един от основните си триумфи, защото това е донесло късмет за възстановяване на стопанската система. Именно въпроси като стандарта на живот и обществената правдивост бяха измежду основните тематики в акцията, в която малко се обсъждаха политическата система или политиката на Иран в Сирия.

Две години след анулацията упованията още не се реализират съгласно част от популацията - четвърт от младите в страната са безработни. Все отново стопанската система на Иран е в по-добро положение, в сравнение с беше, преди Рохани да поеме властта - инфлацията е към 10%, а през юни 2016 година за малко беше едноцифрено число за пръв път от 90-те години насам. Брутният вътрешен артикул на страната е повишен с 12.5% от март 2016 до март 2017 година (данните за последните месеци ще дойдат, откакто завърши иранската година на 21 март).

Диверсификацията обаче остава проблем - растежът беше най-вече поради скок в износа на нефт. " Това, което най-често кара иранците да излизат на улиците, са елементарните стопански проблеми - недоволството от неналичието на работни места, несигурността за бъдещето на децата им ", изяснява пред " Франс прес ", представен от Българска телеграфна агенция, Есфандяр Батмангелидж, създател на Бизнес форума " Европа - Иран ".

 От
© Associated Press

Има ли " непознати уредници "

Според управлението на ислямската република отговорни са Западът и районният противник Саудитска Арабия. Говорейки за " външни врагове ", организирали протичащото се, висшият лидер аятолах Али Хаменей не уточни имена, въпреки да означи, че въпросните непознати сили способстват с пари, оръжия и работа на разследващия си уред. Представители на институции, които са на директно послушание на Хаменей, в същото време изброиха Съединените щати, Англия и Саудитска Арабия като движещи сили зад безредиците.

Президентът Рохани замеси и Израел като вероятен съорганизатор - концепция, която министър председателят Бенямин Нетаняху отхвърли. Същевременно американският президент Доналд Тръмп неколкократно се разгласи в " Туитър " в поддръжка на протестиращите, нападайки Иран, а и предшественика си Барак Обама.

А " вътрешнополитически сюжет "?

Някои подозират също, че консерваторите, противници на умереното течение, част от което е Рохани, желаят да саботират икономическата политика на държавното управление, рискувайки да отприщят придвижване, което може да се окаже мъчно за преодоляване.

" Има доказателства, изключително в Машхад, че митингите са били проведени, с цел да се натрупат политически дивиденти ", съобщи пред иранската организация Тасним Амир Мохебиян, специалист от Техеран, представен от " Франс прес ". Той акцентира, че уредниците на това придвижване " явно не са очаквали, че то ще придобие подобен мащаб. Не можете да си играете с протестните придвижвания. "

В разбор, поместен на уеб страницата на катарската телевизия " Ал Джазира ", Ахмад Садри изяснява, че малко след пословичното повишаване на яйцата авторитетният реакционер (и противник на Рохани в президентската надпревара) Ебрахим Раиси и неговият тъст Ахмад Аламолхода, който води петъчните молебствия в Мажхад, провеждат първия митинг, като свързват високите цени с кабинета на Рохани. След това стартират и демонстрациите в останалата част на страната. Раиси прочее се счита за непосредствен до Революционната армия, която обаче към момента няма дейна роля в отговора на митингите.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3224)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР