Безпрецедентни горски пожари бушуват в Австралия. Освен че са много

...
Безпрецедентни горски пожари бушуват в Австралия. Освен че са много
Коментари Харесай

Готовност за масова евакуация заради бушуващите пожари в Австралия

Безпрецедентни горски пожари бушуват в Австралия. Освен че са доста на брой, част от огнищата изискват незабавна интервенция на пожарникарите, а това се оказва мъчно - освен поради дистанциите, само че и поради неналичието на вода.

Нов Южен Уелс е измежду най-засегнатите от пламъците. На територията на щата бушуват десетки огнища. Според последните данни фронтът на пожарите се е разгърнал на към 1 000 км. Небето в Порт Макуори е оранжево. Хората са подготвени за евакуация.
Шарън, гражданин на Порт Макуори: Багажът ми е в колата. Готова съм да потегли. Ще преценява каква е обстановката. Може да съумея да се измъкна от тук за 10 минути, може и за час и половина.
Властите изясняват, че за някои места е желателно да се търси леговище от огъня, а не да се напуща регионът, тъй като това може да се окаже невероятно. Има информация за обитаеми места, които огънят е откъснал от света.
Шейн Фицсимънс, комисар в пожарната работа: За страдание сме в неразучена територия - не сме имали по едно и също време толкоз доста дейни огнища. Регистрирани са 90 пожара в Нов Южен Уелс. 50 от тях не са овладяни.
1000 огнеборци и 70 единици техника се борят със стихията по суша и въздух. Силният вятър и високите температури, които тук-там стигат 35 градуса, в допълнение усложняват ситуацията.

Нов Южен Уелс е в клопката на горските пожари от септември. Миналия месец пламъците предизвикаха гибелта на двама души.

В Австралия горските пожари не са необичайност по това време на годината. Според експерти обаче през последните години те стават все по-опасни и продължителни и причина за това са климатичните промени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР