Безпрецедентни горски пожари бушуват в Австралия. Освен че са много

Безпрецедентни горски пожари бушуват в Австралия. Освен че са много ...

Готовност за масова евакуация заради бушуващите пожари в Австралия.


Безпрецедентни горски пожари бушуват в Австралия. Освен че са много на брой, част от огнищата изискват незабавна намеса на пожарникарите, а това се оказва трудно - не само заради разстоянията, но и заради липсата на вода.

Нов Южен Уелс е сред най-засегнатите от пламъците. На територията на щата бушуват десетки огнища. Според последните данни фронтът на пожарите се е разгърнал на около 1 000 км. Небето в Порт Макуори е оранжево. Хората са готови за евакуация.
Шарън, жител на Порт Макуори: Багажът ми е в колата. Готова съм да тръгна. Ще преценя каква е ситуацията. Може да успея да се измъкна от тук за 10 минути, може и за час и половина.
Властите обясняват, че за някои места е желателно да се търси убежище от огъня, а не да се напуска районът, защото това може да се окаже невъзможно. Има информация за населени места, които огънят е откъснал от света.
Шейн Фицсимънс, комисар в пожарната служба: За съжаление сме в неизследвана територия - не сме имали едновременно толкова много активни огнища. Регистрирани са 90 пожара в Нов Южен Уелс. 50 от тях не са овладяни.
1000 огнеборци и 70 единици техника се борят със стихията по суша и въздух. Силният вятър и високите температури, които на места стигат 35 градуса, допълнително усложняват обстановката.

Нов Южен Уелс е в капана на горските пожари от септември. Миналия месец пламъците причиниха смъртта на двама души.

В Австралия горските пожари не са рядкост по това време на годината. Според специалисти обаче през последните години те стават все по-опасни и продължителни и причина за това са климатичните изменения.

Източник: bnt.bg