Безпрецедентната кибератака срещу масивите на Националната агенция за приходите е

...
Безпрецедентната кибератака срещу масивите на Националната агенция за приходите е
Коментари Харесай

Службите разбрали заедно с медиите, че хакери са източили данните на НАП

Безпрецедентната хакерска атака против масивите на Националната организация за приходите е станала преди време, като властта и службите са разбрали за нея чак през вчерашния ден, когато хакерите изпратиха на български медии част от откраднатите данни като доказателство за триумфа си. Това стана ясно на брифинга след съвещанието на Съвета за сигурност към Министерския съвет.

Данните за похищението против Национална агенция за приходите за жалост постъпиха по метода, по който и част от българските медии схванаха за него, призна пред публицисти финансовият министър Владислав Горанов. Той опроверга по-ранния коментар на сътрудника му от Министерство на вътрешните работи Младен Маринов, че офанзивата е отговор на решението за покупка на американски изтребители F-16: „ Сигурни сме, че информацията е добита по-рано”.
Хакери оповестиха, че са пробили български бази данни с информация за милиони жители Разпространиха и част от отмъкнатата информация
Все още не е ясно дори по какъв начин хакерите са съумели да се снабдят с над 20 гигабайта данни. Временно е стеснен достъпа до електронна услуга за възобновяване на Данък добавена стойност през уеб страницата на Национална агенция за приходите, която работи от 2012 година, и която, съгласно аналитици, може да е дала опция за злонамерен достъп. „ Възможна е и вътрешна накърнимост на системата, злонамерена активност от вътрешната страна в осведомителната среда на НАП”, призна още той. При потвърдени немарливост, несъобразителност или вмешателство от страна на чиновници, ще има санкции и ще се намеси и прокуратурата.
Младен Маринов: Има навлизане в сървър на Национална агенция за приходите, имейлът е съветски Атаката може да е обвързвана с решението за пазаруване на изтребителите F-16, разяснява вътрешният министър
До момента няма и никакво доказателство за съветско присъединяване в хакването отвън съветския имейл адрес, от който са били известени медиите.



„ Отправихме с доза наивитет (искане) тези, които хостват информацията, да я отстранен, не получихме отговор”, призна Горанов. Проверка на bTV демонстрира, че най-малко към 11:50 часа данните не престават да са налични.

Проверката на споделеното от хакерите е потвърдила, че в действителност персоналната информация на български жители е изтекла от сървърите на Национална агенция за приходите. Горанов обаче побърза да подчертае, че изтеклото онлайн не е задоволително, с цел да се направи повсеместен извод за имущественото положение на обещано лице. Той означи и че не става дума за класифицирана информация, тъй като тя е добита чрез обявление от жителите.
Снимка: Ладислав Цветков
„ Предприети са ограничения за минимизиране на вредите. По разпореждане на премиера в другите държавни институции се прави обзор на осведомителните системи с оглед констатиране на уязвимости по линия на външен нерегламентиран достъп”, съобщи Младен Маринов.
Ясен Танев за хакерската офанзива против Национална агенция за приходите: Това е един IT Чернобил Обикновеният човек е застрашен от тази цифрова радиация, предизвести специалистът
Горанов означи, че сега са ангажирани експерти от държавния и от частния бранш, които проучват логовете на сървърите в Национална агенция за приходите. „ Добри ИТ експерти за обществения бранш доста мъчно се намират при откритите равнища на заплащане”, призна той.

По думите му е допустимо да има последствия за България по линия на интернационалните разпореждания за отбрана на персоналните данни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР