Безпрецедентната доминация на Кристиано Роналдо и Лионел Меси за Златната

...
Безпрецедентната доминация на Кристиано Роналдо и Лионел Меси за Златната
Коментари Харесай

Малко размисли около Златната топка

Безпрецедентната доминация на Кристиано Роналдо и Лионел Меси за " Златната топка " завърши в нощта на трети против четвърти декември. Лука Модрич получи лъскавия приз в лъскавия Париж и постави завършек на неповторимата серия на португалеца и аржентинеца. И се постави началото на върволяк от мнения. Заслужен победител ли е хърватинът?

Ако отговорът идва от статистиката през 2018 година, то той е негативен. Модрич има единствено три гола и 12 асистенции през последните 12 месеца, до момента в който Кристиано и Лео го водят в пъти. Реализаторът на Ювентус е с 45 попадения и 13 голови паса, а мегазвездата на Барселона – 45/23. Разбира се, мнозина ще кажат, че Лука не е нападател, каквито са другите двама, само че пък едно изследване сподели, че единствено Лев Яшин е с по-малко голове в печелишвата си година всред всички призьори до момента. Тоест, Модрич е някъде към Фабио Канаваро от 2006 година по точни изстрели в мрежата. Хм... Има обаче и различен миг.

През лятото хърватският капитан игра край на Мондиала. Всеки, който се интересува малко от футбол, знае, че в година със Световно състезание, точно представянето там тежи най-вече в анкетата на " Франс Футбол ". Така е било съвсем постоянно. Друг е въпросът какъв брой е вярно. През 2010 и 2014 година не беше по този начин, само че пък тогава бе в ход симбиозата сред ФИФА и френското списание, при която главният брой гласове идваха от националните треньори и капитани. Сега обаче се оказа, че за болшинството спортни публицисти свръх класата на Меси и Роналдо не е задоволителна за по-предни места.

Лионел и Кристиано в действителност са с съсловия над всички останали, само че анкетата на " Франс Футбол " не преглежда единствено класата. Можем да сме сигурни, че Диего Марадона, в случай че го позволяваше регламентът, нямаше да е пет пъти притежател на " Златната топка " сред 1986 и 1990 година, макар че е неоспорим №1 по футболни качества. Просто щеше да има " Златна топка " и за други. Например за Марко ван Бастен, който е непреклонен за 1988 година с неговите пет златни гола на Европейското във Федерална Република Германия.

Като споменахме популярния холандец и като сме на тематика " Златната топка ", да кажем и нещо друго, което също се загатваше в последните дни. Да, Ван Бастен бе извънреден нападател и популярен футболист, само че подозренията към избора му за №1 през 1992 година ще ги има още дълго време. Подозрително е, че в 1/3 от тогавашните анкетни листи любимецът Христо Стоичков липсва изобщо. А знаем какво направи и какъв брой гола вкара българинът през 1992 година. Говорим за цели девет анкетни карти. Девет от общо 29.

Между другото около Стоичков върви един мит. По негово време се излизало към този момент на Запад, пробил в Барселона, станал международна звезда и спечелил " Златната топка ". Нека напомним, че сред 1962 и 1986 година " Златната топка " на " Франс Футбол " става владеене на петима футболисти от Източния блок (Йозеф Масопуст, Лев Яшин, Флориан Алберт, Олег Блохин и Игор Беланов). Нито един от тях не играе в Западна Европа.

Връщайки се към Модрич, би трябвало да обобщим, че нито Меси, нито Роналдо са по-слаби футболисти от него. Напротив. И статистически, и спортно-технически. Световният край с Хърватия обаче реши журналистическия избор. Друг е въпросът за какво Лука бе определен от УЕФА и за №1 в Шампионската лига. Сякаш Кристиано не вкара 15 гола в шампионата и не бе точно той с главен принос за купата на Реал Мадрид. Така или другояче – честито, Лука! Спорове постоянно ще има. Доминацията свърши. Дали обаче още следващата година един от двамата титани няма " отговори " с шеста " Златна топка ". Ще поживеем, ще забележим.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР