Безпрецедентна намеса, незаконосъобразно и дискриминационно решение - по този начин

...
Безпрецедентна намеса, незаконосъобразно и дискриминационно решение - по този начин
Коментари Харесай

Vivacom за решението на КРС: Безпрецедентна намеса на регулатора

" Безпрецедентна интервенция ", " незаконосъобразно " и " дискриминационно решение " - по този метод от Vivacom дефинираха решението на Комисията за контролиране на известията, която преди дни разпореждания на телекома да върне цените си за достъп до подземната пасивна инфраструктура (най-общо казано - шахтите) на равнищата си от преди нарастването, направено при започване на тази година.

Според компанията с дейностите си регулаторът може да ѝ аргументи обилни стопански вреди, до момента в който, въпреки това, слага съперниците ѝ в по-благоприятна пазарна позиция.

Контекст : Пасивната подземна инфраструктура или т.нар канална мрежа е от извънредно огромно значение за телекомуникационните компании. По-голямата част от нея е строена по времето на БТК и по този начин се оказа благосъстоятелност на Vivacom. В края на предходната година телекомът разгласи, че индексира цените за тази услуга с почти една четвърт.
 КРС не разреши на Vivacom да усили цените за достъп до шахтите си
КРС не разреши на Vivacom да усили цените за достъп до шахтите си

Това е още един фронт в спора в телеком бранша

Според КРС, обаче, няма задоволителна аргументация за покачването, а също така липсва и явен механизъм за него. Решението пристигна след писма от по-малки и по-големи оператори.

Детайли : От Vivacom означават, че нарастването е първа смяна в цените през последните 12 години, като то е в размер доста по-нисък от насъбраната за този интервал инфлация.

" Регулаторът се е фокусирал само върху Vivacom и е пренебрегнал обстоятелството, че няколко конкурентни оператори начисляват по-високи цени за достъп, както и че другите участници на този пазар имат повече от 50% от тази пасивна инфраструктура. Този дискриминационен метод слага под подозрение независимостта на секторния регулатор и подкопава така и така ниското доверие на интернационалните вложители в България ", безапелационни са от телекома.
 София оплетена от паяжини с кабели
София оплетена от паяжини с кабели

В столичния квартал “Яворов ” по дърветата и уличните лампи висят цели снопове

Те са на мнение, че решението на КРС е незаконосъобразно, тъй като съгласно законодателството на Европейски Съюз би трябвало да бъде предхождано от пазарен разбор и потвърдено пазарно преимущество на съответния оператор.

Какво следва : " Ако осъществяването на решението на КРС не бъде неотложно спряно от съда, то ще аргументи обилни стопански вреди на Vivacom и в това време ще сложи съперниците на телекома в по-благоприятна пазарна позиция. Vivacom ще апелира това решение и ще изиска от съда осъществяването му да бъде спряно. В противоположен случай, Vivacom ще претендира и за обезщетение от КРС за понесените вреди ", се показва в позицията на телекома.

Тя приключва с апел към КРС сама да отдръпна решението си " и да предотврати отрицателните последствия, които то би предизвикало на стопанската система и капиталовата среда в страната ".

Още нещо : На релативно дипломатичния звук в връзките сред водещите телекоми у нас беше поставена точка преди няколко месеца, откакто стана ясно, че Viva Corporate на някогашния член на надзора на Vivacom Спас Русев ще придобие " Булсатком ".

Собственикът на Vivacom - Slovenia Broadband, която е благосъстоятелност на United Group, разгласи желанието си да закупи мобилните кули и оптичната мрежа на огромния ефирен и интернет снабдител, като от Yettel желаеха Комисия за защита на конкуренцията да стопира тази договорка и да я сплоти с производството си за смяната в контрола върху " Булсатком ".
 Yettel изиска възбрана за придобиването на
Yettel изиска възбрана за придобиването на " Булсатком "

Телекомът публично е сезирал Комисията за защита на конкуренцията за заплаха от нездравословна централизация на пазара

От United Group реагираха остро, като упрекнаха Yettel, че години наред не са вложили в бизнеса си и в този момент се пробват да попречат на основаването на конкурентна среда.
 Юнайтед груп реагира остро на поисканата от Yettel възбрана за придобиването на
Юнайтед груп реагира остро на поисканата от Yettel възбрана за придобиването на " Булсатком "

Ето и какво е мнението им

Все отново обаче Комисия за защита на конкуренцията конституира Slovenia Broadband като страна по производството с претекста, че United Group посредством заем е осигурила на Viva Corporate част от финансирането за договорката.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР