Безпрецедентен юридически казус родиха жителите на община Несебър, прокуратурата и

...
Безпрецедентен юридически казус родиха жителите на община Несебър, прокуратурата и
Коментари Харесай

Юридически казус: Може ли несебърският кмет да положи клетва под стража?

Безпрецедентен юридически проблем родиха жителите на община Несебър, прокуратурата и съдът към извършените в неделя локални избори, оповестява "Флагман "..

Държавното обвиняване арестува кмета Николай Димитров в края на предизборната акция. Специализираният углавен съд пък утвърди настояването на прокуратурата и го остави с непрекъсната мярка „ задържане под стража” два дни преди вота.

Гражданите обаче преизбраха Димитров за кмет още на първия тур. За това към този момент има и публично решение на Общинската изборна комисия (ОИК) – то бе оповестено още в понеделник, деня след вота.

Дали Николай Димитров ще остане „ под стража” пък би трябвало да реши в четвъртък дефинитивно Апелативният профилиран углавен съд (АСНС). Ако това се случи, Димитров може да остане в ареста седмици и даже месеци – най-малко до момента в който не подаде нова тъжба и съдът не реши друго.

И идва въпросът – кой ще ръководи Община Несебър при такава обстановка.

В момента краткотраен кмет е Виктор Борисов.

Той бе зам.-кмет по правно обслужване и общинска благосъстоятелност по време на изтеклия трети кметски мандат на Николай Димитров.

Справка в общината сподели, че Виктор Борисов е бил назначен със заповед на Димитров за краткотрайно изпълняващ длъжността (врид) кмет от 20 септември. Тогава титулярният градоначалник е излязъл в отпуск по обвързване – поради присъединяване му в предизборната акция.

Борисов продължава да е врид кмет и сега, само че по силата на друго решение - на Общински съвет-Несебър, от 5 септември. Това решение, което е взето по предложение на Николай Димитров, влезе в действие на 28 октомври – деня след изборите.

Виктор Борисов би следвало да извършва длъжността до полагане на клетва от новия остарял кмет.

Според закона регионалният шеф Вълчо Чолаков би трябвало да насрочи първо – учредително, съвещание на новия общински съвет. Преди началото на съвещанието се поставя и клетвата – както от новите общински съветници, по този начин и от новоизбраните кметове в общината.

„ Клетвата се поставя в наличието на жители на общината, на регионалния шеф или на негов представител и на ръководителя или член на общинската изборна комисия.

Когато общински консултант или кмет е възпрепятстван да участва при полагането на клетва, той поставя клетва преди началото на последващо съвещание на общинския съвет”, написа в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация (ЗМСМА).

Председателят на ОИК-Несебър Силвия Димитрова съобщи: „ На този стадий ОИК е приела решение за избор и си е предала това решение в Централна изборна комисия. Предстои да се посочи с регионалния шеф по кое време ще се насрочи учредителното заседание, на което се поставя и клетвата.”

Областният шеф на Бургас Вълчо Чолаков изясни, че няма да изчаква правосъдните решения по случая с Николай Димитров. Той съобщи и че прави график за привикване на общинските препоръки в региона, като за Несебър към момента не е ясно в кой ден ще се случи това. По закон Чолаков има период от 14 дни – т.е. до 11 ноември.

Дългогодишна процедура в Несебър е първото съвещание на общинския съвет да се насрочва след втория тур.

Областният шеф сподели, че по принцип се съветва с водачите на листи, с цел да посочи по кое време е най-удобно. Така ще е и за случая с Несебър.

Чолаков обаче е безапелационен, че до момента в който новоизбраният кмет не постави клетва, той не може да встъпи в служба.

Това сподели и представителят на Централната изборна комисия Александър Андреев.

Въпросът е какво се случва, в случай че на следващия ден съдът реши дефинитивно да остави Николай Димитров с мярка „ задържане под стража”.

Вълчо Чолаков твърди: „ По отношение на самата процедура за кмета и другите хипотези, които съществуват като разновидности – сега на юристите в регионална администрация съм им упълномощил да проучат по какъв начин стои въпросът и като доктрина, и вероятно като правосъдна процедура и мнения на Централна изборна комисия.

И мога да разясня по-късно. Към сегашния миг нямам отговор на този въпрос.”

Казусът е докога може да важи решението на остарелия общински съвет за назначението на Виктор Борисов за краткотраен кмет и следва ли новият локален парламент да препотвърди или вероятно да промени това решение, преди Николай Димитров да постави клетва.

Адвокат Петър Атанасов, който пази Димитров в съда, сподели, че двамата са коментирали странната обстановка.

По мотив гледането на мярката в АСНС на следващия ден адв. Атанасов съобщи: „ Сега чакаме да го освободят, с цел да може да постави клетва и да си встъпи в длъжност”.

Юристът обаче счита, че даже и да остане в ареста, Николай Димитров би могъл да стори това.

„ Въпросът, апропо, е доста забавен предвид на това, че до момента подобен казус няма…”, съобщи юристът.

Според него Николай Димитров би имал право да изиска от прокуратурата краткотрайно да го освободи от ареста за полагане на клетва.

В Наказателно-процесуалния кодекс това било планувано, въпреки и с по-общ текст.

„ Това е като, примерно, недай си Боже нещо да се случи с твой непосредствен, до момента в който си в ареста”, уточни адв. Атанасов.

Към момента обаче с клиента му не били разговаряли за такава догадка: „ Не, ние желаеме на следващия ден да го освободят, тъй като това е единственото вярно и заслужено решение. За друго не сме и мислили.”

Ако Николай Димитров постави клетва, обаче, прокуратурата би могла да изиска от съда неговото премахване от поста.

Адв. Атанасов отхвърли да разяснява такава догадка с вярата, че още на следващия ден Димитров ще бъде пуснат на независимост и ще може да встъпи в служба по естествен метод.

Впрочем в ареста по същата линия са и двама от новоизбраните общински съветници в Несебър – Георги Георгиев и Петър Хрусафов от „ Българска социалистическа партия за България”

Те са упрекнати като участници в проведена незаконна група за пазаруване на гласове, ръководена от Николай Димитров.

Георгиев и Хрусафов също ще би трябвало да положат клетва рано или късно, в случай че желаят да станат общински съветници.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР