Безпрецедентен протест в Румъния! Съдии и прокурори излязоха на улицата,

...
Безпрецедентен протест в Румъния! Съдии и прокурори излязоха на улицата,
Коментари Харесай

Румънски магистрати на протест срещу спорни законодателни промени

Безпрецедентен митинг в Румъния! Съдии и прокурори излязоха на улицата, с цел да изразят недоволството си против противоречиви промени в правораздаването, които лимитират пълномощията им. В митингите се включиха и стотици жители. Европейската комисия предизвести управляващите в Букурещ да не заплашват независимостта на правосъдната система и върховенството на закона. Това е следващ случай на законодателни промени на ръководещите Социалдемократи, довел до всеобщо гражданско неодобрение в Румъния.

 © БГНЕС
Около 200 магистрати излязоха на безмълвен митинг пред постройката на Апелативния съд в Букурещ. Носеха табели с надпис " Не на орязването на свободи " и " Независимото правораздаване не е равно на политически надзор ". Подобни акции имаше и в редица други румънски градове, а към магистратите се причислиха и стотици жители.

Повод за митинга е издадено във вторник изключително разпореждане на държавното управление, с което се одобриха промени в правосъдните закони, които мощно лимитират част от пълномощията на магистратите. Идеята е на правосъдния министър Тудорел Тоадер, а задачата - да се промени процеса на назначение на прокурорите на управителни постове.

Според румънските магистрати, промените ще политизират правораздаването и на процедура ще създадат правосъдната власт директно подвластна от държавното управление.
Мирце Мариан, политически анализатор: Управляващите в Румъния се пробват да сложат ръка върху правосъдната система, сходно на тези в Унгария и Полша. Лошото тук е, че се поставят всички старания да се попречи на антикорупционните следствия. Тук има страна в страната и правораздаване в правораздаването. Съвсем скоро чакам на Букурещ да бъдат наложени съответните европейски наказания.
Европейската комисия и Държавният департамент на Съединени американски щати предизвестиха, че измененията заплашват независимостта на правосъдната система и върховенството на закона. Брюксел още веднъж прикани управляващите в Букурещ да премислят позицията си, а в противоположен случай страната е застрашена да бъде глобена.
 Протести в Букурещ по време на старта на Румънското европредседателство Протести в Букурещ по време на старта на Румънското европредседателство
Демонстранти стачкуваха довечера в Букурещ против ръководещата коалиция, отпред със социалдемократите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР