Затоплянето унищожава пилетата на императорския пингвин в Антарктида

...
Безпомощни пиленца на императорски пингвин загинаха в множество места за
Коментари Харесай

Безпомощни пиленца на императорски пингвин загинаха в множество места за размножаване в Западна Антарктика в края на миналата година, удавяйки се или измръзвайки до смърт, когато морският лед, ерозиран от глобалното затопляне, поддаде под малките им крака, казаха учени .

От пет обекта, наблюдавани в района на морето Белингсхаузен, всички с изключение на едно са преживели 100 процента загуба на пилета, съобщиха изследователи в Communications Earth & Environment, списание Nature, в четвъртък.

Те го нарекоха „катастрофален провал в размножаването“.

„Това е първият голям неуспех в размножаването на императорски пингвини в няколко колонии поради загуба на морски лед и вероятно е знак за предстоящи неща“, каза водещият автор Питър Фретуел, изследовател в Британското антарктическо проучване, пред AFP информационна агенция.

„Предсказвахме го от известно време, но реалното виждане, че се случва, е мрачно.“

Миналогодишната пролет в южното полукълбо – от средата на септември до средата на декември – видя рекордно ниско ниво на морския лед в Южния океан, особено по западния бряг на Антарктическия полуостров, основно място за размножаване на най-големите видове пингвини в света.

Преждевременното разпадане на леда, което се образува над открити води в близост до сушата, се оказа фатално за хиляди излюпени малки, които все още не са достатъчно зрели, за да се справят с ледените океански води.


Бебе императорски пингвин излиза от яйце, държано на топло през зимата от мъжки, докато женската в размножаваща се двойка се впуска в двумесечна риболовна експедиция. След като се върне в колонията, тя храни излюпени малки чрез повръщане.

За да оцелеят сами, пилетата трябва да развият водоустойчиви пера, процес, известен като оперяване, който обикновено започва в средата на декември и продължава няколко седмици.

Но ледът в колониите в морето на Белингсхаузен започна да отстъпва миналата година в края на ноември.

„Ледът ще се разпадне, ще се разпадне или ще се разпадне на ледове, които ще изплуват“, обясни Фретуел.

„Пилетата, които влязат във водата, вероятно ще се удавят, но дори и да успеят да се измъкнат, вероятно ще замръзнат до смърт“, добави той.

Кака на пингвин

„Ако успеят да останат на айсберги, предполагаме, че повечето от тях ще се отдалечат и ще гладуват, тъй като родителите няма да могат да ги намерят“, каза Фретуел.

Известно е, че императорските пингвини намират алтернативни места в отговор на нестабилния морски лед, но ускоряващото се въздействие на изменението на климата в Антарктика заплашва да изпревари способността им за адаптиране.

„Такава стратегия няма да бъде възможна, ако местообитанието за размножаване стане нестабилно на регионално ниво“, заключава проучването.

Както при полярните мечки на другия край на планетата, глобалното затопляне, причинено главно от изгарянето на изкопаеми горива, е единственият фактор, застрашаващ дългосрочната жизнеспособност на емблематичния императорски пингвин.

Други големи животни, изправени пред изчезване, са застрашени предимно от загуба на местообитания и прекомерна експлоатация.

Императорските пингвини, известни още като Aptenodytes forsteri, наброяват около четвърт милион размножаващи се двойки, всички в Антарктика, според проучване от 2020 г.

Колониите в морето на Белингсхаузен представляват по-малко от пет процента от тази обща сума.

„Но като цяло около 30 процента от колониите са били засегнати от загубата на морски лед миналата година, така че ще има много повече пилета, които не са оцелели“, каза Фретуел.


В средата на февруари площта на морския лед на Антарктида се сви до два милиона квадратни километра (почти 800 000 квадратни мили), около 30 процента под средното за периода 1981-2010 г.

Петте колонии, обхванати от проучването – на остров Ротшилд, залива Верди, остров Смилет, полуостров Брайън и пойнт Пфрогнер – всички са открити със сателитни изображения със средна разделителна способност през последните 14 години и популациите им са преброени с помощта на висока изображения с разделителна способност.

Колониите се виждат от космоса благодарение на отличителния розово-кафяв оттенък на пингвиновите изпражнения или гуано, който покрива широка площ в течение на деветте месеца, когато пингвините пребивават, дори ако самите колонии не винаги са видим.

Само остров Ротшилд е посетен от учени, а от останалите места само остров Смилет е видян чрез въздушно проучване.

Мъжките и женските императорски пингвини са сходни по оперение и размери, достигайки метър височина и тежащи до 20 кг.

В разгара на зимата те се скупчват заедно, за да се предпазят от студения вятър, като се редуват да използват телата си като щитове.

Източник: AFP
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР