Безпокойството на нашите земеделци е безпочвено. За целия сектор печалбата

...
Безпокойството на нашите земеделци е безпочвено. За целия сектор печалбата
Коментари Харесай

Румен Спецов: Безпокойството на нашите земеделци е безпочвено

Безпокойството на нашите земеделци е безпочвено. За целия бранш облагата е над 1,8 милиарда лв. за юридическите лица и над 600 млн. лв. за еднолични търговци и физически лица. Това сподели в предаването „ 120 минути " шефът на Националната организация за приходите (НАП) Румен Спецов във връзка идните митинги на зърнопроизводителите.

През миналата година зърнопроизводителите са отчели 25% по-голяма облага по отношение на 2021 година

Той означи също по този начин, че прекратяването на възбраната за импорт на украинско зърно е обвързвано с условието от страна на Европейски Съюз за въвеждането на регулаторен режим в тази посока от страна на Украйна.

„ От понеделник стартира да работи този регулаторен режим, което значи, че няма да има свободно и безотговорно изнасяне на артикули. Този надзор ще се реализира от Украйна, може би ще има подобен надзор и от страна на Европейската комисия ", разясни той.

Румен Спецов разяснява и по какъв начин вноса на артикули от Украйна ще се отрази на цените. „ Цените на тези артикули се дефинират от борсовите показатели. Това, от което евентуално се притесняват нашите производители, е, че в България ще дойдат евтини първични материали. Но с цел да стигнат тези артикули от Украйна до България има разноски за превоз. На каква цена ще дойдат в България никой не знае, само че има терзания, които за мен са неоснователни все още ", разяснява той.

Директорът на Национална агенция за приходите призна, че има свръхпечалба в бранш „ Земеделие ". Те са от предходната година и са генерирани в една друга конюнктура, акцентира обаче той.

България е третата страна в света по мощности за преправка на слънчоглед. „ Дори целият български слънчоглед да бъде продаден, отново няма да бъдат запълнени мощностите. Този импорт е належащ за техния бранш, тъй като едно от огромните предприятия за произвеждане на олио затвори, тъй като не може да запълни индустриалните си мощности ", уточни Румен Спецов.

Приходите в хазната сега са с 20% повече по отношение на предходната година. „ В числов израз това е над 4 милиарда и до края на годината това ще се усили. Но това допълнително и това, което желае министърът, са обвързаности, които ние имаме за влизане в Шенгенската зона и изискванията, на които би трябвало да отговаряме. Дали са реалистични и вероятни - вероятни са, само че желая да стане ясно, че тази опция изисква спокойна политическа конюнктура ", съобщи шефът на Национална агенция за приходите.

В началото на март от „ Лукойл " са постъпили 89 милиона лв. в бюджета. „ Г-н Алексиев приказва за сделка, за предплатени вноски, че са убедили „ Лукойл " - аз не намирам никакъв формален документ за стихотворец подобен ангажимент, с цел да мога аз за възнамерявам и да сложа тези доходи в общия бюджет на Национална агенция за приходите. Те са несигурни. От страна на „ Лукойл " това е на благосклонност, да ги заплати авансово ", изясни Румен Спецов.

По думите му понижената ставка за ресторантьорския отрасъл по никакъв метод не е спомогнала за изсветляване на бизнеса. „ Факт е, че през тази година, за разлика от предходната, имаме доста повече формирани актове и доста по-големи суми, събрани във връзка с тези актове. Имаме над 300 затворени обекта, над 600 000 суми, които са по актове ", изясни шефът на Национална агенция за приходите.

Той разгласи, че ще предложи на финансовия министър различен вид облагане във връзка с сезонните заведения.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР