Безпочвени са внушенията, че има организирана съгласуваност в действията на

...
Безпочвени са внушенията, че има организирана съгласуваност в действията на
Коментари Харесай

Борис Ячев: Няма съгласуваност в действията на Симеонов и правителството за хазарта

Безпочвени са внушенията, че има проведена координация в дейностите на НФСБ, на Валери Симеонов, на финансовия министър и на изпълнителната власт . Идеите за измененията в Закона за хазарта са от 2018 година и още тогава е премислян методът за по-сериозна регулация на част от хазартния бизнес.

Това съобщи пред Българска национална телевизия депутатът Борис Ячев, ръководител на комисията " Борба с корупцията, спор на ползи и парламентарна нравственос ".

По думите му в последните месеци се появила информация, че има проблеми в ръководството на Държавната комисия по
хазарта, министър Горанов споделил за тези проблеми, в този момент пристигнало времето на този закон.

От НФСБ ще сезират Антикорупционната комисия да ревизира имущественото положение на членовете на Комисията по
хазарта , съобщи Ячев.

Припомняме, на 22 януари прокуратурата влезе в Комисията по
хазарта, само че прокурори и проверяващи се въздържаха от мнения. От пространствата на комисията бяха изнесени кашони с документи. Главният прокурор Иван Гешев също отхвърли да даде детайлности по следствието. Беше оповестена сумата от 210 млн. лева спестени от частния хазарт за интервала от 2014 до 2019 година.

Вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че функционалностите на Министерство на вътрешните работи по случая са само по линия на оказване на подпомагане.

За нередности в Комисията по
хазарта загатна по-рано денем и депутатът Валери Симеонов.

Акцията в Комисията по
хазарта съответства с прокарването на предложенията за промени в Закона за хазарта за повторно от страна на водача на НФСБ, откакто през 2018 година той не събра задоволително поддръжка измежду депутатите. По думите на Симеонов сега той обаче разполага с поддръжката както на премиера Борисов, по този начин и на финансовия министър Владислав Горанов.

За особеното облагане на Българския състезателен тотализатор и на частния бизнес депутът счита, че не е обикновено да съществува такова разминаване, само че то е планувано в закона. Според него Държавната комисия по
хазарта е трябвало да контролира и уеднакви тази ставка . Очаква се следствие от Специализираната прокуратура за какво не е последвало сходно деяние.

Народният фаворит е склонен, че би трябвало да бъде въведена регулация и да бъде преразгледано местоположението на
казината, изключително на тези, които са покрай учебните заведения.

Според Ячев, в случай че се вкара държавна регулация на лотарийните игри и тя стане държавен приоритет, приходите на Тотото ще бъдат доста повече от 50 млн. Това може да стане, в случай че тя се реализира през държавното дружество Български състезателен тотализатор. Той удостовери, че има проблеми в Комисията по
хазарта.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР